avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi autor youtube
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi autor youtube

Buna ziua,
Am urmatoarea problema...
In urma cu o luna de zile mi-am deschis un canal pe youtube. In urma cu 2 saptamani acest canal mi-a fost inchis de catre youtube la solicitarea lui "Ion Creanga".. pe motiv ca el are drepturi de autor pe ceea ce eu am creat. Nu-l cunosc pe acest om.
Ca sa dau un exemplu...
Sa zicem ca eu sunt Tudor Chirila si am drepturi de autor pe ceea ce compun si cant. Imi deschid un canal pe youtube si vine domnul "Ion Creanga" si solicita sa imi fie inchis canalul pentru ca el are drepturi de autor pe toata munca mea.
Precizez ca "Ion Creanga" este numele pe care youtube mi l-a trimis ca fiind cel care a cerut inchiderea canalului meu.
Ce se poate face in acest caz?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:06, 14 Octombrie 2013
Nimeni nu poate da ceva ce nu poseda. Deci nu toate pozele de pe YouTube pot fi refolosite, pentru ca nu e clar ca cei care le-au postat au drepturi de autor pentru ele. Pe urma, YouTube are in general doua feluri de licente, care pot fi alese de detinatorul drepturilor de autor, iar aceste licente trebuie citite pentru a afla ce permit ele si ce nu permit, dar asta doar in ipoteza ca cel care a postat filmul avea drepturi de autor sau de utilizare cinstita pentru tot ce contine el, altfel este vorba de piraterie.

Daca ati compus o melodie simpla, altcineva s-ar putea sa fi compus aceeasi melodie mai-nainte, deci ar putea fi legitim sa pretinda ca i-au fost incalcate drepturile de autor.
Sunt sigur ca eu Cheloo as avea o melodie cu versuri scrise de Ion Creanga.
Daca este asa cum se spune ca youtube ar fi un site public si nu are nici o legatura cu drepturile de autor, atunci nu are nici un drept legal nici sa inchida anumite canale, decat cu ordin judecatoresc. Asa se poate duce oricine la youtube si sa pretinda ca el are drepturi de autor peste anumite materiale. In situatia asta mi se pare ca youtube incalca legea, facand el singur legea dupa cum considera.

S-a deschis youtube Romania. Am fost si am discutat acolo cu reprezentanti ai youtube despre aceasta problema si mi-au spus ca nu sunt obligati sa ia vreo masura impotriva celui care a cerut inchiderea canalului meu si nici nu sunt obligati sa imi raspunda sau sa imi furnizeze informatii despre cel care a cerut acest lucru si nici sa imi repuna canalul. Si mi-au dat de inteles ca nu ar fi intelept sa incerc sa deschid altul pentru ca va fi automat inchis pentru nerespecatarea conditiilor youtube si incalcarea drepturilor de autor. Am intrebat daca nu ma pot apara, sa aduc dovezi. Mi-au spus ca le pot aduce dovezi dar asta nu-mi garanteaza un raspuns pozitiv din partea lor nici daca aceste dovezi ar fi 100% perfect legale.
O decizie deja luata asa ramane. Procentul in care youtube s-a razgandit in aceste situatii se poate numara pe degetele de la maini... de la infintarea youtube si pana acum.

Zicea cineva ca vrea capitalism si internet liber...
Bine ati revenit in cenzura!
Domnule, este produsul lor si ei decid cum il folosesc/administreaza. Sigur ca aveti libertatea cuvantului, dar nu exista "dreptul la libertatea cuvantului pe YouTube". Pe YouTube va supuneti deciziilor companiei. Daca nu va convine cum administreaza Google produsul sunteti liber sa folositi alt produs. Drepturile de autor exista de obicei pana la 70 de ani de la moartea autorului si in cazuri exceptionale (doar in anumite tari) pana la 120 de ani de la moartea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot pati daca folosesc video si foto fara sa consult autorul? IoanVictor IoanVictor Buna ziua, Sunt jurnalist si creez foarte mult continut video. Avand in vedere ca nu am o pregatire pe domeniul juridic as vrea sa stiu daca este vreun loc ... (vezi toată discuția)
Legat de drepturile de autor pe muzica JustIrinel JustIrinel Buna ziua, as avea si eu cateva nelamuriri, sunt DJ si Youtuber in acelasi timp,obisnuiesc sa iau melodii sa le mixez si sa le postez pe canalul de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor Camelia8805 Camelia8805 Buna ziua! Am ceva nelamuriri in legatura cu drepturile de autor, mai exact violarea acestora. Sunt pasibila de amenda sau alt fel de sactiune in cazul in ... (vezi toată discuția)