avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul de crestere a copilului

conform noii legislatii in vigoare tatal poate intra in concediul de crestere a copilului beneficiind de 85% din veniturile nete?
trebuie sa nasc curand si eu nu am tot salariul trecut pe cartea de munca. pot sa-mi iau eu concediul post-natal si apoi sa intre tatal in cresterea copilului?
Concediul de maternitate pe o perioada de 126 de zile cuprinde doua componente:
1. Concediul pentru sarcina - de 63 de zile inainte de nastere, si
2. Concediul pentru lauzie - de 63 de zile dupa nastere.

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea mamei, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (si nu 41). Acest concediu mai este denumit si concediul postnatal obligatoriu pentru ca salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, pentru protectia sanatatii sale si a copilului.

Dupa ce revine la munca, daca mama are o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau sa ori cu repercusiuni asupra alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia legii, mama va avea dreptul la concediu de risc maternal, dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, si numai daca nu solicita concediul pentru cresterea copilului.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, neputandu-se acorda dupa ce copilul a implinit sase luni.

Angajatorii mai sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului.
In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se afla copilul.

La cererea mamei, pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de munca, cu doua ore zilnic, fara sa fie diminuate veniturile salariale.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)