avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare autoturisme pentru taximetrie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare autoturisme pentru taximetrie

O firma de taxi achizitioneaza 2 autoturisme pentru utilizarea lor ca taximetre(Dacia Logan si Renault Symbol).Valoarea lor de achizitie este 1240 ron si respectiv 620 ron.Mentionez faptul ca cele 2 autoturisme sunt second.
cum se calculeaza in acest caz amortizarea lor?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:04, 9 Octombrie 2013
Potrivit HG 273/2013, din 01 iulie 2013:


... valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită în condiţiile art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este de 2.500 lei.


Deci aceste autoturisme sunt obiecte de inventar. Totusi potrvit ART. 24 Amortizarea fiscală din Codul fiscal:

(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este deţinut şi utilizat în producţia, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.

(17) În cazul unei imobilizări corporale care la data intrării în patrimoniu are o valoare fiscală mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, contribuabilul poate opta pentru deducerea cheltuielilor aferente imobilizării sau pentru recuperarea acestor cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol .



Adica puteti totusi deduce cheltuieli cu autoturismele potrivit Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe -Hotărâre nr. 2139/2004. Daca mergeti dupa HG 2139/2004 atunci mai tineti cont si de:

III. Alte precizări
1......
Pentru mijloacele de transport amortizarea poate fi determinată şi în funcţie de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzut în cărţile tehnice, pentru cele achiziţionate după data de 1 ianuarie 2004.
În acest caz, amortizarea se determină prin raportarea valorii de intrare a mijlocului fix la numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzute în cărţile tehnice, rezultând astfel amortizarea/km sau pe ora de funcţionare.
Amortizarea lunară se determină prin înmulţirea numărului de kilometri parcurşi sau a numărului de ore de funcţionare efectuate în fiecare lună cu amortizarea/km sau pe ora de funcţionare.

.....
3. În cazul mijloacelor fixe achiziţionate cu durata normală de utilizare neconsumată, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii în funcţiune, durata normală de utilizare rămasă), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normală de funcţionare rămasă.
În cazul mijloacelor fixe achiziţionate cu durata normală de funcţionare expirată sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normală de funcţionare se stabileşte de către o comisie tehnică sau expert tehnic independent.



Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare autocamion marianasim marianasim Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu privire la amortizarea unui camion de transport marfuri proprietatea unei societati care are acest obiect de ... (vezi toată discuția)
Amortizare mijloc fix second hand gothardmihaela gothardmihaela pot calcula amortizare la un auto vechi de 3 ani cumparat de la persoana fizica ,cu valoarea de 60.000 lei, si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Amortizare auto second hand Ana M Eliade Ana M Eliade As dori sa stiu pe ce prioada se poate amortiza un autoturism second hand? Mentionez ca autoturismul este achizitionat de pe piata interna, are o vechime de 5 ... (vezi toată discuția)