avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Modificari ale noului cod rutier, limite de alcoolemie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Modificari ale noului cod rutier, limite de alcoolemie admise

O primă modificare vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră. ªoferii care provoacă accidente cu victimă să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror.

Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.

"Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere".


Permisul de conducerere va fi suspendat dacă amenzile nu sunt plătite în 30 de zile

În al doilea rând, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-şi plăteau amenzile primite ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere. Deşi teoretic era posibilă suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu era plătită în 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus în practică deoare poliţia rutieră nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care şi-au plătit amenzile. Împreună cu Ministerul de Finanţe s-a decis înfiinţarea unui cont unic în care toţi contravenienţii îşi vor plăti amenda, iar accesul poliţiştilor la acest cont va fi unul foarte rapid.

Introducerea pragului de alcoolemie la 0,2 / Coborârea limitei de alcoolemie pentru care se face dosar penal de la 0,8 la 0,5

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.


Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:46, 14 Octombrie 2013
In cele ce urmeaza voi expune opinia mea privind preconizatele modificari ale Codului rutier. Nu am reusit sa ma informez despre toate modificarile propuse si, din aceasta cauza, ma voi limita la modificarile prezentate de colegii de forum.
Parerea mea este ca, pentru disciplinarizarea circulatiei rutiere si a reducerii numarului evenimentelor rutiere, unele cu consecinte tragice, trebuie impuse niste reguli clare, care nu sunt interpretabile si niste sanctiuni drastice.
Sa lasam la o parte populismul si interesul personal ( a se citi electoral) si sa elaboram un Cod rutier clar, complet si cu sanctiuni demobilizatoare.

Problema suspendarii dreptului de a conduce pe perioada cercetarii penale in cazul comiterii unor accidente de circulatie care au drept urmare vatamarea corporala grava sau decesul victimei este discutabila. In principiu, dupa opinia mea, aceasta masura este binevenita, dar nu trebuie lasata la latitudinea interpretarii legii de catre niste persoane. In Codul rutier trebuie precizat cu exactitate si in totalitate abaterile de la normele rutiere in cazul carora se retine permisul de conducere pe perioada cercetarii penale. Permisului de conducere se retine numai in faza cercetarii penale? In cazul in care intr-un accident de circulatie sunt implicati doi sau mai multi conducatori auto se retin permisele tuturor conducatorilor auto? In Codul rutier trebuie prevazut cum va fi despagubit conducatorul (condicatorii) auto care dupa solutionarea cauzei sunt declarati nevinovati.

Dintre abaterile de la normele rutiere care pot intra in categoria celor care atrag suspendarea dreptului de conducere este neacordarea prioritatii de trecere. Sunt foarte multe intersectii dintre drumuri de ranguri diferite nedirijate prin indicatoare rutiere. actualul Cod rutier prevede ca prioritate de trecere o are vehiculul care circula pe un drum de rang superior. Practic, aceasta prevedere din actiualul cod rutier este inutil. Un conducator auto care circula pe un drum judetean, de unde sa stie ca drumul pe care urmeaza sa patrunda este unul national si el nu are prioritate de trecere daca nu are niciun indicator rutier care sa-i indice ca trebuie sa cedeze trecerea vehiculelor care circula pe celalalt drum? Sarcina semnalizarii intersectilor revine administratorului drumului respectiv. care trebuie sanctionat drastic in cazul producerii unui accident din aceasta cauza. Ma refer si la plata daunelor materiale si morale produse in urma accidentului. iar in cazul platii daunelor de catre o societate de asigurare, aceasta sa se indrepte prin actiune de regres impotriva administratorului drumului. Numai in acest fel se poate rezolva, poate nu chiar in totalitate, problema semnalizarilor intersectiilor. In acest mod s-a rezolvat (cel putin in marile orase) problema gropilor din carosabil
Acesta este un singur exemolu. In noul Cod rutier trebuie incluse toate abaterile posibile de la normele rutiere si sanctionate pe masura gravitatii lor.

Dupa parerea mea, in cazul conducerii unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice un efect mai mare ar avea sanctionarea contraventionala drastica a conducatorului auto, bineinteles, daca nu s-a produs un accident de circulatie. Actualmente, pentru o alcoolemie de peste 0,8 g/l conducatorul auto este condamnat, de obicei cu suspendare, si anularea permisului de conducere. Redobandirea permisului de circulatie este posibila dupa un an de la data la care hotararea judecatoreasca a ramas definitiva si irevocabila. Mi se pare o sanctiune prea u'oara. De exemplu, in Belgia pentru o alcoolemie de aproximativ aceeasi valoare sanctiunea este de 10000 (zecemii) de euro si suspendarea dreptului de conducere pe o perioada de 5 (cinci) ani,

in ceea ce priveste introducerea unei limite a alcoolemiei pana la care conducatorul auto sa nu fie sanctionat, in principiu, este bine venita. O alcoolemie de 0,2 g/l nu influenteaza reflexele conducatorului auto si nici siguranta circulatiei rutiere. Dar, ma tem, ca multi conducatori auto nu isi vor cunoaste limitele si vor circula avand valori mai mari ale alcoolemiei ceea ce pune in pericol siguranta circulatiei rutiere. Din acest motiv, cred ca este mai bine sa nu se introduca aceasta limita a alcoolemiei,

Eliminarea posibilitatii reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce la 30 de zile este binevenita.

Actualul Cod rutier nu cuprinde o serie de abateri existente in realitate si care nici nu sunt sanctionabile. Ma refer doar la doua: 1) depasirea limitei de viteza cu pana la 10 km/h; 2) circulatia cu numere provizorii (rosii) expirate.

Avand in vedere graba cu care guvernantii doresc sa aprobe noul Cod rutier cred ca acesta va fi doar o cosmetizare (ca sa nu folosesc un cuvant mai putin academic) al celui in vigoare la ora actuala.
cioan a scris:


Actualul Cod rutier nu cuprinde o serie de abateri existente in realitate si care nici nu sunt sanctionabile. Ma refer doar la doua: 1) depasirea limitei de viteza cu pana la 10 km/h; 2) circulatia cu numere provizorii (rosii) expirate.



Nici eu n-am citit in intregime modificarile, dar numerele rosii expirate nu intra la art. 85, alin.1 din O.U.G. 195/2002, deci infractiune?
Nu cred ca se poate scoate asa ceva din legislatie... si nici nu mi s-ar parea normal.


Introducerea unei tolerante a alcoolemiei de 0,20 coroborata cu scaderea limitei de 0,51 pentru infractiune mi se pare o gogomanie crunta.
La 0,20 esti in perfecta legalitate si nu se intampla nimic, iar la 0,25 poti fi infractor, avand in vedere ca de multe ori, rezultatele la sange se dubleaza.
Doua guri de bere pot face diferenta dintre legalitate si infractiune, ceea ce este inadmisibil. Va fi o explozie de dosare penale care si asa sunt foarte multe pe astfel de spete.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Dragos_T, utilizator
Dragos_T a scris:


Nici eu n-am citit in intregime modificarile, dar numerele rosii expirate nu intra la art. 85, alin.1 din O.U.G. 195/2002, deci infractiune?
Nu cred ca se poate scoate asa ceva din legislatie... si nici nu mi s-ar parea normal.

/quot]


Art.85.
(1) Punerea în circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu numar fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Un autovehicul cu numere provizorii expirate nu este acelas lucru cu un autovehicul neinmatriculat sau cu unul cu numere false de inmatriculare.
Prin absurd, daca consideram ca un autovehicul cu numere provizorii expirate poate fi asimilat cu unul neinmatriculat, atunci si un conducator auto care poseda un permis de conducere expirat poate fi considerat ca fiind unul fara permis de conducere. In cazul permisului de conducere se face distinctie in sensul ca conducerea unui autovehicul fara a poseda un permis de conducere corespunzator este o infractiune, iar conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere expirat constituie o contraventie.In cazul numerelor provizorii nu se face aceasta distinctie. In noul Cod rutier trebuie sa prevada in mod clar daca circulatia cu numere provizorii expirate constituie o contraventie si daca da, care este sanctiunea.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Nu cred ca este prea corecta comparatia. Permisul de conducere are termen de valabilitate. Numarul de inmatriculare, nu.
Permisul de conducere exista, dreptul de circulatie a fost castigat, pe cand inmatricularea autoturismului cu numere rosii nu s-a produs niciodata pe teritoriul Romaniei, pentru ca nu au fost urmati toti pasii obligatorii.
Practic, acele numere rosii ar putea fi comparate cu dovada data atunci cand permisul este retinut. Odata dovada expirata, circuli fara permis, comiti o infractiune.

Nu stiu daca am argumentat prea bine, dar stiu cazuri clare de dosare solutionate cu trimiterea in judecata pentru numere rosii expirate.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Dragos_T, utilizator
Dragos_T a scris:

Nu cred ca este prea corecta comparatia. Permisul de conducere are termen de valabilitate. Numarul de inmatriculare, nu.
Permisul de conducere exista, dreptul de circulatie a fost castigat, pe cand inmatricularea autoturismului cu numere rosii nu s-a produs niciodata pe teritoriul Romaniei, pentru ca nu au fost urmati toti pasii obligatorii.
Practic, acele numere rosii ar putea fi comparate cu dovada data atunci cand permisul este retinut. Odata dovada expirata, circuli fara permis, comiti o infractiune.

Nu stiu daca am argumentat prea bine, dar stiu cazuri clare de dosare solutionate cu trimiterea in judecata pentru numere rosii expirate.


Numerele provizorii au si ele termen de valabilitate. In evidentele politiei exista datele personale ale persoanei careia i s-a acordat un anumit numar provizoriu. In caz de necesitate respectiva persoana poate fi identificata. Circulatia cu numere provizorii expirate, dupa parerea mea, nu prezinta un pericol social deosebit.
Dupa parerea mea, comparatia cu dovada care se elibereaza la retinerea permisului de conducere nu este cea mai adecvata. Retinerea permisului de conducere este, conform terminologiei din Codul rutier suspendarea dreptului de conducere. Prin dovada pe o perioada limitata conducatorului auto i se acorda o perioada de gratie. Dupa expirarea acestei perioade suspendarea dreptului de conducere isi face efectul.
In toate cazurile intalnite de mine dosarele penale deschise pentru circulatia cu numere provizorii expirate s-au solutionat cu NUP si cu o amenda administrativa. In motivarea solutiei de NUP se arata, printre altele, ca circulatia cu numere provizorii expirate nu prezinta un pericol social. intr-un singur caz, dintr-un judet al Romaniei, persoana care a circulat cu numerele provizorii expirate a fost sanctionata cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce. Mi se pare o solutie o solutie anormala. dar practica judiciara nu este unitara pe intregul teritoriu al Romaniei.
Tocmai, pentru a evita interpretarile personale si a crea o practica unitara in ceea ce priveste sanctionarea persoanelor care circula cu numerele provizorii expirate in noul Cod rutier trebuie introdusa reglementarea acestei situatii.
Sustin sanctionarea persoanelor care circula cu numerele provizorii expirate. In caz contrar am avea, prin extindere la absurd, un parc de autovehicule numai cu numere provizorii.

Alte discuții în legătură

Numere rosii expirate! chucky_florin chucky_florin in dimineata zilei de 1 octombrie la ora la care trebuia sa plec la munca am ramas fara benzina la masina ,ca sa ma incadrez in timp si sa nu intarzi la munca ... (vezi toată discuția)
Numere provizorii expirate Ioan Ciobanu Ioan Ciobanu O situatie specific romaneasca in care doua probleme similare nu se rezolva identic este intalnita in legislatia rutiera. Art. 85din Codul rutier (OUG ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face in situatia mea? Teo75 Teo75 Veneam din Praga cu o masina inmatriculata provizoriu pe 5 zile. Am ajuns in tara la Arad la ora 16:30, in ultima zi de valabilitate a numerelor si m-am ... (vezi toată discuția)