Dragos_T a scris:
Nu cred ca este prea corecta comparatia. Permisul de conducere are termen de valabilitate. Numarul de inmatriculare, nu.
Permisul de conducere exista, dreptul de circulatie a fost castigat, pe cand inmatricularea autoturismului cu numere rosii nu s-a produs niciodata pe teritoriul Romaniei, pentru ca nu au fost urmati toti pasii obligatorii.
Practic, acele numere rosii ar putea fi comparate cu dovada data atunci cand permisul este retinut. Odata dovada expirata, circuli fara permis, comiti o infractiune.
Nu stiu daca am argumentat prea bine, dar stiu cazuri clare de dosare solutionate cu trimiterea in judecata pentru numere rosii expirate.
Numerele provizorii au si ele termen de valabilitate. In evidentele politiei exista datele personale ale persoanei careia i s-a acordat un anumit numar provizoriu. In caz de necesitate respectiva persoana poate fi identificata. Circulatia cu numere provizorii expirate, dupa parerea mea, nu prezinta un pericol social deosebit.
Dupa parerea mea, comparatia cu dovada care se elibereaza la retinerea permisului de conducere nu este cea mai adecvata. Retinerea permisului de conducere este, conform terminologiei din Codul rutier suspendarea dreptului de conducere. Prin dovada pe o perioada limitata conducatorului auto i se acorda o perioada de gratie. Dupa expirarea acestei perioade suspendarea dreptului de conducere isi face efectul.
In toate cazurile intalnite de mine dosarele penale deschise pentru circulatia cu numere provizorii expirate s-au solutionat cu NUP si cu o amenda administrativa. In motivarea solutiei de NUP se arata, printre altele, ca circulatia cu numere provizorii expirate nu prezinta un pericol social. intr-un singur caz, dintr-un judet al Romaniei, persoana care a circulat cu numerele provizorii expirate a fost sanctionata cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce. Mi se pare o solutie o solutie anormala. dar practica judiciara nu este unitara pe intregul teritoriu al Romaniei.
Tocmai, pentru a evita interpretarile personale si a crea o practica unitara in ceea ce priveste sanctionarea persoanelor care circula cu numerele provizorii expirate in noul Cod rutier trebuie introdusa reglementarea acestei situatii.
Sustin sanctionarea persoanelor care circula cu numerele provizorii expirate. In caz contrar am avea, prin extindere la absurd, un parc de autovehicule numai cu numere provizorii.