avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Modificari ale noului cod rutier, limite de alcoolemie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Modificari ale noului cod rutier, limite de alcoolemie admise

O primă modificare vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră. ªoferii care provoacă accidente cu victimă să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror.

Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.

"Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere".


Permisul de conducerere va fi suspendat dacă amenzile nu sunt plătite în 30 de zile

În al doilea rând, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-şi plăteau amenzile primite ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere. Deşi teoretic era posibilă suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu era plătită în 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus în practică deoare poliţia rutieră nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care şi-au plătit amenzile. Împreună cu Ministerul de Finanţe s-a decis înfiinţarea unui cont unic în care toţi contravenienţii îşi vor plăti amenda, iar accesul poliţiştilor la acest cont va fi unul foarte rapid.

Introducerea pragului de alcoolemie la 0,2 / Coborârea limitei de alcoolemie pentru care se face dosar penal de la 0,8 la 0,5

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.


Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:46, 14 Octombrie 2013
@cioan:
Ma scuzati, dar nu inteleg care este de fapt opinia dvs, in prima postare inteleg ca "circulatia cu numere provizorii expirate " nu este sanctionata din punctul dvs de vedere si purtati o discutie in acest sens, ca apoi in alta postare sa va aduceti aminte de cazurile penale intalnite de dvs.

Actualul Cod rutier nu cuprinde o serie de abateri existente in realitate si care nici nu sunt sanctionabile. Ma refer doar la doua: 1) depasirea limitei de viteza cu pana la 10 km/h; 2) circulatia cu numere provizorii (rosii) expirate.

In toate cazurile intalnite de mine dosarele penale deschise pentru circulatia cu numere provizorii expirate s-au solutionat cu NUP si cu o amenda administrativa.



Mai departe veniti cu niste explicatii in care dati dovada ca nu va documentati inainte de a raspunde, de faptul ca exista interpretari personale si practica neunitara, intr-adevar a existat practica neunitara cu privire la incadrarea juridica a faptei de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia provizorie de circulatie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu expirat in sensul ca unele instante au considerat ca fapta inculpatului de a conduce pe drumurile publice un autoturism neinmatriculat, avand aplicate placute cu numere provizorii de circulatie a caror valabilitate era expirata, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 85 alin. (1) si art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in concurs ideal iar alte instante au retinut numai infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu motivarea ca infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (2) vizeaza o alta situatie premisa decat expirarea termenului de valabilitate a numerelor provizorii, si anume aplicarea unui numar imaginar sau a altui numar decat cel atribuit unui autovehicul inmatriculat, dar in aceasta privinta s-a pronuntat ICCJ prin decizia Decizie nr. 18 din 10 decembrie 2012 pe care v-o recomand la studiu.



In motivarea solutiei de NUP se arata, printre altele, ca circulatia cu numere provizorii expirate nu prezinta un pericol social. intr-un singur caz, dintr-un judet al Romaniei, persoana care a circulat cu numerele provizorii expirate a fost sanctionata cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce. Mi se pare o solutie o solutie anormala. dar practica judiciara nu este unitara pe intregul teritoriu al Romaniei.
Tocmai, pentru a evita interpretarile personale si a crea o practica unitara in ceea ce priveste sanctionarea persoanelor care circula cu numerele provizorii expirate in noul Cod rutier trebuie introdusa reglementarea acestei situatii.
Sustin sanctionarea persoanelor care circula cu numerele provizorii expirate. In caz contrar am avea, prin extindere la absurd, un parc de autovehicule numai cu numere provizorii.




Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pe care sunt aplicate placute cu numarul provizoriu de circulatie expirat, iar autorizatia de circulatie provizorie si-a incetat valabilitatea, intruneste numai elementele constitutive ale infractiunii prevazute in art. 85 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


RIL - Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ
Decizie nr. 18 din 10 decembrie 2012 referitoare la interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 85 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
Publicata in Monitorul Oficial nr. 41/2013 - M. Of. 41 / 18 ianuarie 2013
Domnule Expert Judiciar, sunteti amabil sa motivati sustinerea:
''In Codul rutier trebuie prevazut cum va fi despagubit conducatorul (condicatorii) auto care dupa solutionarea cauzei sunt declarati nevinovati. '' Nu este aceasta o problema de raspundere civila? Multumesc

ludo a scris:

Domnule Expert Judiciar, sunteti amabil sa motivati sustinerea:
''In Codul rutier trebuie prevazut cum va fi despagubit conducatorul (condicatorii) auto care dupa solutionarea cauzei sunt declarati nevinovati. '' Nu este aceasta o problema de raspundere civila? Multumesc




Nu este o sustinere si, din aceasta cauza, nu trebuie s-o motivez.
In cazul in care in noul Cod rutier va fi prevazuta suspendarea dreptului de a conduce conducatorului (conducatorilor) auto implicati in accident pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei, iar un conducator este declarat nevinovat acestuia i s-a produs o dauna materiala si morala. Acest conducator auto trebuie despagubit. Cum? Acest lucru trebuie sa fie stabilit de noul Cod rutier. In Codul rutier trebuie prevazut cine plateste aceasta despagubire si in ce cuantum. Dupa parerea mea, acest tip de dauna nu intra in categoria celor care se despagubesc pe asigurarea RCA a vinovatului de producerea accidentului. Este o parere personala, poate legiuitorul va rezolva aceasta problema (daca nu o ignora) intr-un altfel fel.
Nu mai postati asemenea [EDITAT] din codul rutier pina nu sint promulgate
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
anonim_71 a scris:

Nu mai postati asemenea [EDITAT] din codul rutier pina nu sint promulgate


interventie moderator

@anonim71

V-am editat cuvantul care contravine unei discutii civilizate.
Fiecare persoana are dreptul sa isi exprime opinia personala.
Asteptam opinia Dvs. exprimata intr-un limbaj civilizat.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Numere rosii expirate! chucky_florin chucky_florin in dimineata zilei de 1 octombrie la ora la care trebuia sa plec la munca am ramas fara benzina la masina ,ca sa ma incadrez in timp si sa nu intarzi la munca ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face in situatia mea? Teo75 Teo75 Veneam din Praga cu o masina inmatriculata provizoriu pe 5 zile. Am ajuns in tara la Arad la ora 16:30, in ultima zi de valabilitate a numerelor si m-am ... (vezi toată discuția)
Numere provizorii expirate Ioan Ciobanu Ioan Ciobanu O situatie specific romaneasca in care doua probleme similare nu se rezolva identic este intalnita in legislatia rutiera. Art. 85din Codul rutier (OUG ... (vezi toată discuția)