avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cu carte de munca pierduta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cu carte de munca pierduta

Buna ziua!
Ma confrunt si eu cu o problema privind pensionarea, pentru ca am pierdut cartea de munca in original.
Am depus la casa de pensii sector 3 dosarul de pensionare de invaliditate cu copie dupa cartea de munca si adeverinte de vechime de la toti angajatorii mai putin un angajator care mi-a raspuns ca arhiva s-a distrus si nu poate sa-mi reconstituie datele financiare relevante pentru solicitarea mea.
Cei de la pensii nu vor sa calculeze pe baza adeverintelor vechimea in munca si solicita cartea de munca in original. In plus mi-au spus ca daca intr-o saptamana nu depun originalul cartii de munca, imi declara dosarul de pensie respins.
Mentiune: cartea de munca a fost scanata si pe copia depusa, apare si numarul scanarii.
Am fost si la ITM pentru eliberarea unui duplicat si mi-au spus ca nu se mai elibereaza duplicate, si ca cei de la pensii au obligatia sa calculeze vechimea pe baza adeverintelor eliberate de angajator, dupa declararea in monitorul oficial a cartii de munca pierduta.
Ce este de facut? Cei de la ITM mi-au dat o solutie pe care cei de la pensii nu o accepta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:32, 10 Octombrie 2013
1. Mergeti si declarati pierdut carnetul de munca .
Art.279 alin.5 C.mun. : Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

2. Solicitati eliberarea de adeverinte de vechime de la toti angajatorii dvs.

3. In lipsa carnetului de munca, dovada vechimii in munca se face cu adeverintele de vechime.

4. De asemenea, Hg nr.57/20011 prevede ca se depune si adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original).
Se poate intocmi dosarul de pensionare limita de varsta pe baza de adeverinte?? Carnetul de munca nu l-am primit niciodata pe motiv ca s-a pierdut, in schimb am primit adeverinte de vechime pt perioadele lucrate. Va multumesc!


Dosarul de pensie pentru limita de varsta se poate intocmi in lipsa carnetului de munca, doar in baza adeverintelor, in urmatoarea situatie:
- Solicitantului dreptului de pensie trebuie sa faca dovada publicitatii pierderii carnetului de munca in conformitate cu prevederile art. 296 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii actualizat);
- Actele de vechime in munca prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificata si completata, pentru perioadele mentionate la art. 16 lit. a) din acest act normativ, pentru perioadele de activitate desfasurate pana la data de 01.04.2001, trebuie sa respecte conditiile de forma impuse de prevederile art. 124, 126 si 127 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 modificata si completata;
- Adeverintele trebuie sa fie eliberate dupa caz, de catre angajatorii solicitantului, continuatorii in drepturi ai acestora sau detinatorii legali de arhiva (creatori si detinatori de documente) in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
Invederam faptul ca potrivit art. 125 din HG nr. 257/2011 ,<<Angajatorii sau orice alti detinatori de arhive sunt direct raspunzatori, in conditiile legii, de legalitatea, exactitatea si corectitudinea datelor, elementelor si informatiilor pe care le inscriu, in baza documentelor detinute, in adeverintele pe care le elibereaza in vedrea stabilirii, recalcularii sau revizuirii drepturilor de pensie>>.
Avand in vedere caracterul de exceptie al acestei situatii, consideram ca in procesul de stabilire a drepturilor de pensie, exercitandu-si dreptul activ, casa locala de pensii poate solicita prezentarea unor documente suplimentare.

28-05-2012 11:20


Sursa:

[ link extern ]
Art.296 nu mai exista in Codul Muncii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carnet de munca pierdut. NUCU69 NUCU69 Bunaziua. Am pierdut originalul CARNET DE MUNCA. Am fotocopia C de m cu toate datele. Pot folosii scanul c de m pentru dovedirea vechimi in munca ? (vezi toată discuția)
Carnetul de munca se afla la scanat. ce se depune la ajofm si la casa de pensii? Viorica Petre Viorica Petre Angajatii sunt in perioada de preaviz ca urmare a concedierii colective (ultimele 8 zile) si angajatorul nu a depus la momentul oportun carnetele de munca in ... (vezi toată discuția)
Scanare carnete de munca crai crai Buna ziua, am predat la scanat carnetele de munca prin ITM in 2008 si acum sunt colegi de RU care spun ca mai trebuie predate o data si la Casa de pensii ... (vezi toată discuția)