avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un membru al familiei (copiii) poate fi considerat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un membru al familiei (copiii) poate fi considerat proprietar cu drepturi depline in cadrul asociatiei?

Buna ziua, am o situatie care a nascut mari contraverse in interpretarea unui articol de lege.
Conform L 230/2007, art.25, pct.1), lit. c) :
c) proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
Care este problema, avem in CE, trei membrii care nu sunt ei proprietari ci parintii lor, care sunt in viata unii locuiesc inca ,altii nu mai locuiesc in bloc. Mai mult, au facut ei, copiii, un fel de comitet al tineretului razvratit, care nu respecta hotararile AGP.
Ei sustin ca in lege, se spune clar, ca proprietarul poate fi reprezentat de un membru de familie PUNCT.
Acel SAU este valabil la altii, vecini sau alte rude.Deci ei nu au nevoie de aceea imputernicire.
Care ar fi problema, nu stiu, poate parintii nu vor sa le-o dea.
Dvs. cum interpretati articolul de lege?
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:39, 10 Octombrie 2013
Acea reprezentare prin sau fara imputernicire este valabila pentru AG.
In niciun caz de a fi alesi in organe de conducere, dupa cate inteleg din ce spuneti dv.

Si acum, revenind la articolul de lege in discutie, la AG un proprietar poate fi reprezentat de un alt membru al familiei sau de o alta persoana careia ii trebuie o imputernicire din partea proprietarului.
Deci copiii fara imputernicire, alte persoane cu imputernicire....care nu trebuie sa fie notariala.
Prev. art. 25 - L230/2007, in general, se refera participantii unei AG, cine sunt ei si ce trebuie avut in vedere pentru a adopta hotarari in AG a as. prop. - si da, un membru al familiei poate fi reprezentatul proprietarului la AG, fara a avea inputernicire, insa acest drept se opreste aici, pentru ca tot conf. aceleasi L230/2007, Cap. 3. Drepturile si obligatiile proprietarior, art. 9, stabileste clar cine are dreptul „sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei proprietari”.
....................................
In aceasta situatie, copilul unui proprietar, membru al as. prop. poate sa-si reprezinte parintele la lucrarile AG, insa daca luam ”litera legii”, acesta nu prea poate sa fie ales in structura organizatorica a as. prop. - insa, asa cum ati mentionat, proprietarul - tata, sa zicem in varsta de 84 ani, indeplineste toate conditiile impuse de art. 9 despre care vorbeam, insa nu mai are „chemare” sa mai faca si treaba prin asociatie, astfel incat, in AG puteti hotari prevederi in statutare (daca nu le aveti prinse deja) cu privire la cine poate face parte din structura organizatorica a as. prop. Ma gandesc la as. prop. mici, de 10-20 membri, care la un moment dat se ajunge in aceasta situatie, adica adevaratii proprietari, din cauza varstei, nu le mai arde de nici-un comitet sau comisie si-i lasa pe cei mai tineri sa se ocupe de as. prop.
insa este o problema daca:
un fel de comitet al tineretului razvratit, care nu respecta hotararile AGP.


Pai poti sa fii /sa nu fii membru al as. prop., sa participi/sa nu participi la lucrarile AG, daca aceasta a fost statutara, toate hotararile luate sunt legale si obligatorii pentru toata suflarea din as. prop.(inclusiv pentru chiriasi), apoi ce sa mai zic de tineretul razvratit ?

Este bine cate o razvrateala, dar sa fie constructiva, nu distructiva cum am inteles eu ca se intampla la dvs. in as. prop.

Problema pleaca de la Presedinte si Administrator. Ii incurajeaza si sustine pentru a fi sustinuti la randul lor. La toti, le-a scutit copii nou nascuti, timp de un an, de la plata intretinerii, fara aprobarea AGP, sau CE, lucru certificat de controlul de la primarie.
Sa va dau un exemplu: In AGP, din martie, s-a hotarat montarea lampilor cu senzori pentru iluminatul palierelor. Presentele a cumparat si montat sistemul pe scara unde locuieste -A-iar la noi -B- a spus sa ne cumparam singuri.
Deoarece aveam mari probleme cu factura de curent pe scara noastra ( cineva fura si aveam luni cand plateam 1400-1600 ron, cea mai mica suma fiind de 700ron)am hotarat eu si cu un vecin electrician sa cumparam si montam si noi lampi cu senzori.
Cu aprobarea si PV al CE, am folosit bani din taxa pe spatii inchiriate sa cumparam iar montarea a fost gratis prin vecinul nostru. Deci nimeni nu a platit ceva.
Imediat , "tineretul" a facut scandal, deoarece ei fumeaza pe paliere iar copii se joaca. Ii deranja deoarece trebuia sa faca Harlem Shake sa aiba lumina.
Cel care este membru CE, mi-a cerut sa-i aduc semnaturi ca locatarii sunt multumiti, ceea ce am facut, mergand cu tabel pe scara si aratand ca factura a scazut la 233ron/ luna am strans majoritate de semnaturi
Cu toate acestea, la 3 etaje au montat neoane de 40W, 24 din 24.
Am facut o sesizare la presedinte cu alt tabel de semnaturi ale proprietarilor care considera ca pe banii nostrii , ne sfideaza.
Rezultatul : Presedintele a spus ca nu are ce sa le faca, incearca sa mai discute cu ei, dar.....! Pe scara lui, nimeni nu obiecteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate un comodatar sa faca parte dintr-o asociatie de proprietari? coltomaltese coltomaltese Am tot cautat pe net daca un comodatar poate face parte dintr-o asociatie de proprietari si n-am gasit nimic. Ma poate ajuta careva? Pe scurt, am sediul ... (vezi toată discuția)
Participare fara drept la ag Dana Marin Dana Marin La multi ani tuturor! Bineinteles ca v-ati obisnuit cu ideea ca in asociatia noastra e o mare bataie de joc. Aseara in AG dl. presedinte care a facut multe ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea 196/2018: ... prettydaniola prettydaniola Cum se interpreteaza Art 49 pc 3 d) din legea 196/2018: proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru ... (vezi toată discuția)