Am deschis un PFA in decembrie 2012 si fiind angajata nu am platit contributia la pensii. Acum de la 1 noiembrie nu mai am loc de munca si nu beneficiez de somaj. Pentru cele doua luni ramase din 2013 va trebui sa platesc contributia la pensii? Dar daca o sa am un contract de munca pe timp partial?
Multumesc
Daca nu sunteti salariata sau nu aveti o alta forma de asigurare pentru CAS ( ex.: pensie) va trebui sa platiti si contributia la pensii. Puteti fi salariata si cu norma partiala.
Baza impozabila , in cazul PFA, este venitul declarat la ANAF, care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut . Salariul mediu brut in prezent este 2223 ron.
(2) În situaţia în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului.
Cota este de 31,3%.
Am nevoie de niste lamuriri in legatura cu plata pensiei.
Am un PFA deschis in 2010. Nu am facut contract cu Casa de pensii si pana acum nu am platit niciun fel de contributie la pensie. De la fisc m-au informat ca va trebui sa platesc un nminim de 245 lei / luna (31,3% din salariul mediu pe economie), suma cu care sa zicem sa sunt de acord. Totusi, o persoana "bine-intentionata" m-a informat ca de fapt trebuie sa platesc 31,3% din profitul PFA-ului, ceea ce schimba cu totul datele problemei. Inseamna ca din acest profit am de plata 50% taxe la stat (16% impozit + 5,5% sanatarea + 31% pensia). Aceeasi persoana m-a sfatuit sa ma duc la Casa de pensii si sa declar ca lucrez 2 ore/zi, urmand sa-mi calculeze pensia pe aceasta baza (aprox 50 lei/luna).
As vrea sa stiu daca aceasta informatie e adevarata si cum ar trebui sa procedez pentru a plati un minim pe pensie.
si inca o intrebare. Daca depun la fisc declaratia 600, ce suma trebuie sa declar? E obligatoriu sa declar profitul care apare pe declaratiile 200 si 220 sau pot pune venitul minim (35% din salariul mediu)?
Contributii pfa
del_gf
As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva:
1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)