avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract agentie imobiliara

Buna ziua,
Anul trecut in octombrie am semnat un contract de vizionare pentru un apartament cu o agentie imobiliara. Acolo era stipulat ca sunt obligat sa cumpar prin ei acel apartament daca aleg sa il iau si ca valabilitatea acestui contract este de 1 an de zile. In ianuarie am facut un antecontract la agentie, am dat avans proprietarului si am platit comisionul agentiei. Actele la notar nu au fost facute atunci pentru ca apartamentul se afla in proces de partaj intre soti. Respectivul antecontract si-a pierdut valabilitatea in sensul ca nu s-a respectat termenul dat acolo, procesul de partaj neterminandu-se. Intrebarea mea este daca pot sa solicit agentiei sa imi returneze comisionul platit in conditiile date. Nemultumirea mea cea mai mare este ca desi vanzarea nu s-a facut agentia nu ne-a contactat niciodata in acest interval sa ne intrebe macar daca am mai facut actele (desi e treaba lor din cate stiu). In cazul in care procesul se termina luna asta noi avem dreptul sa cumparam acest apartament de la proprietar fara a fi obligati sa platim comision agentiei?
costi58 a scris:

... Acolo era stipulat ca sunt obligat sa cumpar prin ei acel apartament daca aleg sa il iau si ca valabilitatea acestui contract este de 1 an de zile. In ianuarie am facut un antecontract la agentie, am dat avans proprietarului si am platit comisionul agentiei. ...

Stimat forumist,
Părerea mea este că respectivul contract cu agenția imobiliară s-a și epuizat, în sensul producerii efectelor în vederea cărora a fost încheiat. Nu cunosc clauzele acestuia, dar, mai mult ca sigur, inclusiv antecontractarea imobilului le asigura comisionul, care, din ceea ce arătați, a fost plătit - antecontractul fiind realizat.

Prin urmare, nu văd ce ați mai putea face.

Cu stimă.

andreigrigoriu a scris:

Stimat forumist,
Părerea mea este că respectivul contract cu agenția imobiliară s-a și epuizat, în sensul producerii efectelor în vederea cărora a fost încheiat. Nu cunosc clauzele acestuia, dar, mai mult ca sigur, inclusiv antecontractarea imobilului le asigura comisionul, care, din ceea ce arătați, a fost plătit - antecontractul fiind realizat.

Prin urmare, nu văd ce ați mai putea face.

Cu stimă.

Multumesc pentru raspuns. Totusi paperea mea este ca nu s-a epuizat contractul din moment ce in antecontract era specificat faptul ca actele de vanzare-cumparare vor fi facute pana la data de 15 iunie. In antecontract este specificat ca eu imi voi primi avansul si comisionul inapoi daca nu se fac actele pana la data specificata. Tranzactia nu a avut loc inca deci eu consider ca sunt foarte indreptatita sa imi cer banii inapoi.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
costi58, utilizator
Stimat forumist,

Îmi pare rău, nu am observat respectiva clauză de returnare a comisionului.

În acest caz, poate ar fi util să vă formulați anumite pretenții și să-i înștiințați despre acestea. Puteți începe printr-o adresă în care să arătați termenele stabilite, clauzele contractuale și modalitatea pe care o propuneți de returnare a comisionului.

Ulteror puteți să convocați agenția la procedura de informare asupra avantajelor medierii și să demarați un eventual litigiu.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision pentru o agentie imobiliara IrinaEne IrinaEne Buna ziua, Anul trecut in martie, am facut toate demersurile pentru a cumpara un imobil printr-o agentie imobiliara din Ploiesti. Dupa prezentarea unui imobil ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara lazarlivia lazarlivia O persoana a cumparat o locuinta printr-o agentie imobiliara. Agentul imobiliar nu s-a implicat cu nimic in pregatirea actelor de vanzare, adica nici n-a avut ... (vezi toată discuția)