Buna ziua,
Sunt un membru al unei asociatii de locatari din Bucuresti.Recent am primit o amenda din partea ITM in valoare de 10.000 lei asociatia si 10.000 femeia de serviciu deoarece aceasta din urma nu avea incheiat CIM si era angajata doar pe baza unei conventii civile.
In aceasta situatie am urmatoarele nelamuriri :
- poate fi contestata aceasta amenda?si daca da,cam ce sanse de castig ar exista?
- cine suporta aceasta amenda?fiecare locatar in parte sau administratorul?presedintele?
- cine are obligatia legala de a incheia aceste contracte?administratorul sau presedintele?
- din ce cunosc,se recomanda si nu se impune ca femeia de serviciu sa aiba CIM.in aceasta situatie,pe baza carei legi se aplica aceasta amenda?
Mentionez ca la adunarea generala s-a ridicat problema angajarii unei femei de serviciu cu CIM insa propunerea a fost refuzata de locatari pe motiv de taxe mai mari,suficienta existentei unei conventii civile...
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Mihai Petre
Cred ca s-a uitat un alt aspect al unui control ITM. Cel legat de SSM.
Dupa parerea mea, femeia de serviciu , are un risc mare de accident de munca si boala profesionala.
Risc biologic, manipulari mase, raniri, taieri striviri, si cate altele. Obligatoriu medicina muncii.
La noi, femeia de serviciu mai strange si seringi de la drogati si i se arunca cu sticle, gunoaie, pampers, etc. in cap, pe curtea interioara cand face curat.
Are CIM de 4 ore( 600ron) se platesc toate contributiile, are med. muncii anual ( nu face ea, nici o analiza- e pe spaga 50ron) , dar nu are nici un fel de instruire SSM.
Acum 1 an, mi s-a cerut mie sa ma ocup, le-am dat o oferta ( pe o suma simbolica) dar. de atunci presedintele cauta si cauta alte doua !!
Nici ca administrator, nu-i usor, avand in vedere ca transporta sume de bani pe traseul catre banca/ furnizori, poate avea un accident de traseu si ar mai fi lucru la calculator.
Va intreb : daca vine ITM sau daca avem un acc. de munca cu amarata aia de femeie, cine plateste amenda ? Noi asociatia, sau presedintele care a lasat-o moarta cu propectia muncii :hm:
@octavia59,
Inteleg ceea ce sustineti avand in vedere statusul dumneavoastra. Daca vrem sa vedem riscuri si pericole in orice activitate sigur ca avem exemple si in multe situatii s-a optinut spor de rusine pentru femeia de serviciu, spor de calculator pentru lucratorii de la finante dotati cu calculatoare, spor de risc pentru cei ce lucreaza cu publicul, de spor pentru toxicitate pentru cei care dau anestezia s.a.m.d.
Dar eu cred ca nu trebuie sa exageram, sa accesam la totea aceste aberatii si sa spunem ca activitate femeii de serviciu este o activitate riscanta.
Activitatile cu risc au fost incadrate in legislatie in grupe de munca (I, II) in legislatia anterioara sau in conditii speciale si periculoase in actuala legislatie.
In acest sens se pot accesa usor Legea 19/2000 sau Legea 263/2010.
Eu sunt de acord ca femeia de serviciu sa fie angajata cu CIM, sa beneficieze de drepturile de pensie si celelalte asigurari sociale. Dar atat.
Nu putem exagera cu riscurile acestei meserii comparandu-le cu alte meserii sau locuri de munca cu adevarat riscante si periculoase.
Pentru a ne lamuri va invit sa cititi anexele legii 263/2010. In anexa 1, de exemplu, sunt aviatorii, dar atentie numai cei care zboara, care participa la zbor si nu portarul, mecanicul de sol, dispecerul sau controlorul de trafic aerian.
Tot in legislatie gasim alte meserii periculoase, riscante pentru cei ce lucreaza in turnatorii, in tratamente chimice, scafandrii, minerii s.a.m.d.
Asa ca nu fac acrobatie si nu sunt supuse la presiunile oceanului nici femeia de serviciu, nici secretarea, nici functionarul de la finante.
10.000 ron amenda de la ITM???????? foarte mult. ar trebui sa printez discutia asta si la le dau in cap cu ea vecinilor mei. cate injuraturi am luat (si mai iau inca) cand am decis sa facem contract de munca la femeile de serviciu si administrator numai eu stiu. ce scandaluri au fost in AG. ....ca le luam banii etc. ......ca ii furam. din fericire m-am tinut tare pe pozitie si le-am facut legal. am avut control de la ITM (reclamatie a unui proprietar) si din fericire ne-au gasit ok.
daca proprietarii nu au vrut CIM si aceste opinii sunt consemnate in PV ale AG , sa plateasca ei. numai cei care se implica stiu ce presiune si stres e ca sa faci lucrurile legal........
D-le Adriantot, va urmaresc toate postarile. Asa cum e in viata, nu am fost de acord cu dvs. mereu.
Dar de cele mai multe ori am gasit raspuns corect, argumentat si la problemele nostre din bloc.
Eu cunosc doua legi :319/2007 si 230/2007.
Va asigur, orice angajat cu CIM, trebuie sa aiba instruirea SSM cu tot ce inseamna acest lucru. S-a mai discutat aici, acesta problema.
Sa zicem ca ii cade in cap o plasa cu sticle si borcane( am relatat ca se arunca frecvent).
Amarata aia daca nu moare, macar e ranita si e dusa la spital.
Acolo , se relateaza incidentul, iar spitalul anunta politia, ITM-ul, daca nu am facut noi lucru acesta.
Sa vedeti atunci anchete, declaratii, dosar. Orice incident in timpul programului de lucru, este acc. de munca.Mai vine si familia sa ne ceara socoteala.
Eu , asta am intrebat, cine raspunde ?! Asociatia, ca angajator, sau presedintele ca nu s-a ocupat de problema?
Am avut de cercetat si facut dosar la un acc. de munca soldat cu deces. Am facut poze, inclusiv cu mortul si le-am pus la dosar. Asta separat de ancheta procuraturii.
Dar zici Doamne Fereste , bati in lemn si mergi mai departe.!
Poate vreti sa spuneti Legea 319/2006 privind protectia si securitatea muncii si nu Legea nr.319/2007.
Controlul ITM s-a axat pe relatii de munca si nu pe SSM. Prin urmare, procesul-verbal de sanctionarea nu invedereaza nimic despre faimoasa Lege nr.319/206.