avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent tatal, daca mama nu poate beneficia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent tatal, daca mama nu poate beneficia

buna ziua,

am si eu o intrebare, tatal poate beneficia de stimulentul de insertie daca mama nu poate beneficia de concediu de crestere copil? si daca da unde este prevazut acest lucru?
multumesc!
Cristina Muscalu
Cel mai recent răspuns: muscalucristina , utilizator 11:22, 14 Octombrie 2013
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 1.
(1) Beneficiazã de drepturile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copiilor, denumitã în continuare ordonanţã de urgenţã, urmãtoarele persoane, denumite în continuare persoane îndreptãţite:
a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor;
b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii;
c) persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţã;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sãi naturali ori adoptaţi;
e) persoana care a fost numitã tutore.
...

2. - Daca dvs. nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci poate sa beneficieze tatal copilului de acest concediu sau de stimulentul de insertie.
-Trebuie insa ca tatal sa indeplinesca conditiile prevazute de OUG 111/2010 adica in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
- Poate beneficia direct de stimulentul de insertie fara sa mai intre in CCC.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
multumes frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil alexandranovac alexandranovac Buna ziua!As dori si eu ceva informatii cu privire la urmatorul lucru...am auzit ca se poate sa intre in concediu de crestere copil si unul din bunici?Deci eu ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil ramonailea ramonailea Daca eu, ca viitoare mamica, nu lucrez, dar lucreaza sotul meu, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie mayaa10 mayaa10 Buna ziua. Vreau sa intreb si eu daca se poate beneficia de stimulentul de insertie dupa concediul de maternitate(cele 126 zile) fara a intra in concediul de ... (vezi toată discuția)