avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Filiala ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Filiala ONG

Vreau sa infiintez o filiala a unui ong,pot sa angajez personal,acest lucru trebuie prevazut in statutul filialei ?
Presedintele filialei poate fi si angajatul acelei filiale?
Patrimoniul initial al filialei trebuie sa aiba valoarea unui salariu minim pe economie sau o alta suma?
Contractul de comodat trebuie autentificat sau legalizat.?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:58, 20 Octombrie 2013
Puteti sa angajati personal cu carte de munca, cu norma intreaga sau partiala dar aceste persoane sa nu fie dintre cele care sunt in echipa de conducere, care sunt persoane alese. Puteti sa treceti in statut ca activitatile asociatiei vor fi realizate cu voluntari, personal angajat cu contract de munca si cu colaboratori cu contracte civile.
Patrimoniul asociatiei/filialei sa fie minim un salariu minim pe economie, acum el fiind 800 lei. E bine sa adunati de la membrii fondatori mai mult pentru ca oricum, cu acesti bani va veti putea acoperi anumite cheltuieli de inceput si e si bine ca imagine.
Contractul de comodat nu trebuie legalizat.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
george-neagu, moderator
1. ONG, inclusiv filialele unui ONG, pot avea personal salariat, si nu e nevoie sa scrie asta in statut, in lipsa de prevedere expresa se prezuma ca asociatia poate sa lucreze si cu voluntari, si cu personal remunerat cu contract individual de munca sau alta forma contractuala admisa de lege. Doar daca si-ar prevedea expres prin statut ca va lucra exclusiv pe baza de voluntariat ar insemna sa nu poata angaja personal cu contract de munca sau ca zilieri sau cu contract civil....
2. Daca e reprezentantul legal al filialei, presedintele filialtei nu ar trebui sa fie angajat cu contract individual de munca al filialei, in tot cazul nu pentru activitatea de presedinte. Eventual daca are si o alta functie in filiale, ex. coordonator de proiect, ar putea fi angajat pentru acel post, dar cu mare grija se se evite conflictele de interese, ex. controlul ierarhic asupra activitatii sale si toate deciziile legate de el ca salarizare, concedii, sanctiuni etc. sa se ia de consiliul director al filialei si sa se exercite prin alt membru al consiliului director al filialei, ca altfel ar fi incompatibilitate.... Ca la o firma, in care administratorul este remunerat cu contract de mandat, cu e salariatul firmei....
3. Patrimoniul initial trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca pentru un ONG independent, deci tot minim 800 lei pentru filiale unei asociatii.
4. La ce contract de comodat va referiti? Cel pentru sediu? Legea nu cere nici forma autentica nici atestata avocatial, dar se pare ca unele judecatorii din tara "stramba din nas" fata de acte sub semnatura privata relativ la sediu... si atunci, daca e cazul, raportat la practica acelei judecatorii, poate fi util sa atestati avocatial si contractul de comodat pentru sediu, din moment ce oricum trebuie sa atestati avocatial actele constitutive ale filialei... Oricum, contractele nu se "legalizeaza" la incheiere, iar autentificarea, desi se poate face, nu prea merita, ca iese mai scump autentificarea notariala decat o atestare avocatiala...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru deschiderea unui punct de lucru Cristhine Cristhine Buna ziua! Care sunt actele/aprobarile/documentele necesare pentru deschiderea unui punct de lucru al unui ONG? (vezi toată discuția)
Onorariu infiintare asociatie non-profit matei23s matei23s Vreau sa infiintez o asociatie non-profit si m-ar interesa care sunt onorariile cerute de avocati sau de persoana la care apelezi pentru consultanta si pentru ... (vezi toată discuția)
Infiintarea unei filiale a unei asociatii tip ong george_raican george_raican Am o fetita care are autism si merge intr-un centru de recuperare al unei asociatii tip ONG. Asociatia are 2 centre in doua localitati diferite dar in ... (vezi toată discuția)