avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident mortal de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident mortal de munca

buna ziua , mama mea a decedat intr-un accident mortal la locul de munca ( un balot dintr-o stiva s-a dezechilibrat si a cazut peste ea , omorand-o la fata locului. balotul s-a dezechilibrat si a cazut datorita faptului ca 1.se afla pe marginea stivei , 2.muncitorii care faceau decopertarea stivei - acoperita cu o folie ptr.a nu fi deteriorata de conditiile meteo nefavorabile , au tras de folie fara sa observe ca pe folie se mai afla un balot , pus acolo ptr.a amara folia , ptr.ca aceasta sa nu fie luata de vant ). in urma cercetarilor preliminarii la fata locului de catre politie si ITM , ancheta tinde sa concluzioneze ca vinovati de producerea incidentului ar fi 1.mama mea , care a stat prea aproape de stiva , la 1 m , in loc de 4 , asa cum prevede protectia muncii , si 2. cei doi colegi ai mamei care se aflau pe stiva si faceau decopertarea , ptr. ca nici acestia nu au respectat protectia muncii si au tras de folie fara sa astepte ca balotul sa fie ridicat de pe aceasta . acum , mentionez ca toate anchetele sunt in desfasurare si se pare ca toate documentele care tin de protectia muncii fusesera semnate de defuncta mea mama.intrebarea mea este , urmasii pot beneficia de daune sau despagubiri , nu stiu sigur diferenta intre termeni , si cam care ar fi cuatumul lor , iar cei 2 muncitori pot fi acuzati de omor din culpa sau din neglijenta in serviciu . multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:38, 14 Octombrie 2013
Este de preferat sa asteptati concluziile cercetarilor evenimentului,conditionat de care veti hotari eventuale alte demersuri
In urma cercetarii se va intocmii un dosar de cercetare care va contine pe langa documentele care au stat la baza cercetarii si un proces verbal de cercetare. Dosarul de cercetare va fi trimis la inspectia muncii pentru verificare si avizare
Apoi vi se va inmana un exemplar din "Procesul verbal de cercetare" urmand ca in termen de max 30 de zile sa contestati la ITM sau la Inspectia Muncii procesul verbal de cercetare daca considerati ca acesta a fost intocmit necorespunzator.
Din ce ati expus mai sus accidentul va fi incadrat ca accident de munca si ca urmare urmasii vor primi de la asigurator, Casa Judeteana de Pensii, 4 salarii medii brute pe economie (cam 8800 lei) iar daca exista copii minori acestia vor primi pensie de urmas.
Faptul ca mama dumneavoastra a semnat toate documentele legate de SSM nu inseamna ca documentele semnate sunt si bine intocmite sau au continutul corespunzator, ramane de vazut ce va stabili inspectorul care se ocupa de cercetare, oricum acele documente, inclusiv fisa de instruire individuala in original, vor face parte din dosarul de cercetare.
Cercetarea propriu-zisa va dura 15 zile lucratoare, intocmirea dosarului inca 5 zile, apoi avizarea cu transmisul prin posta cam 10-12 zile. In total cam 30-35 de zile lucratoare dupa care veti intra in posesia unui exemplar din procesul verbal de cercetare
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
inspectorSSM, utilizator
Dosarul de cercetare al ITM se va trimite la parchet si fiind vorba de un accident mortal, se va deschide un dosar de cercetare penala (de altfel dosar inceput o data cu prezenta politiei la locul producerii evenimentului, imediat ce s-a anuntat evenimentul produs).
Se va dispune de catre procuror/ politistul judiciar o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii, care sa stabileasca cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile producerii evenimentului.
In functie de concluziile expertizei, ale PV de cercetare al ITM, al PV de cercetare intocmit de catre politie, se vor stabili de catre procuror responsabilitati nominale si/ sau in sarcina firmei. In functie de aceste responsabilitati se va trimite dosarul in instanta de judecata sau se va da neinceperea urmaririi penale.
Daca dosarul se trimite in instanta, procurorul va intreba urmasii victimei daca se constituie parte civila in proces. In caz ca se constitue parte civila, urmasii victimei pot solicita dupa caz, celor responsabili de producerea evenimentului, daune materiale si daune morale.
Urmasii victimei pot deschide actiune in instanta civila, separat de cercetarea penala (daca se da NUP) in decurs de maxim 3 ani de la data producerii evenimentului si solicita daune morale si daune materiale de la cei in sarcina carora au fost retinute responsabilitatile mentionate in PV de cercetare al ITM si/ sau al politiei.
Firma la care a fost angajata mama dvs. ar trebui sa aiba prevederi in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si inregistrat la ITM, referitoare la ajutorarea urmasilor victimelor AM, constand in bani (ajutoare de inmormantare, ajutoare sociale), dar si in alimente (pentru pomeni, loc de veci, etc.).
Este posibil ca firma sa aiba incheiat contract de asigurare cu o firma de asigurari pentru cazul producerii unor AM, pentru un numar de ... lucratori (fara nominalizare persoane asigurate). In acest caz, suma asigurata pentru un lucrator, ar trebui sa revina urmasilor victimei, nu firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces la locul de munca ContSters254006 ContSters254006 Doresc să va descriu pe scurt problema mea. O persoană din familia mea a avut un accident mortal, în locul in care muncea, in timpul programului. ... (vezi toată discuția)
Deces la locul de munca, in delegatie Catalin08 Catalin08 Buna seara, As dorii sa ma ajutati cu ceva informatii. In cadrul firmei X 2 angajati au plecat in deplasare in tara. Si-au terminat activitatea in ziua 1 si ... (vezi toată discuția)
Proces despăgubiri deces prin accident de munca Miha55 Miha55 Tatal meu a decedat în urma unui accident de muncă, el lucrând într-un șantier naval. Cineva mi-a spus că există posibilitatea deschiderii unui proces ... (vezi toată discuția)