avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Proces despăgubiri deces prin accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Proces despăgubiri deces prin accident de munca

Tatal meu a decedat în urma unui accident de muncă, el lucrând într-un șantier naval. Cineva mi-a spus că există posibilitatea deschiderii unui proces împotriva firmei la care el a fost angajat, pentru a obține anumite despăgubiri. Exista asa ceva? Si ce ar presupune? As vrea sa ma lămuresc exact. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:15, 12 Noiembrie 2020
Puteti deschide actiune in instanta civila impotriva firmei si a persoanelor responsabile de producerea evenimentului, nominalizate in PV de cercetare al ITM. In instanta puteti cere daune materiale si/ sau daune morale de la firma si/ sau persoane responsabile de producerea evenimentului.
La deschiderea actiunii veti depune copii dupa PV de cercetare AM emis de catre ITM si dupa formualarul FIAM de inregistrare AM de catre firma. Aceste documente sunt in obligatia angajatorului sa vi le furnizeze.
Fiind vorma de un AM mortal, ITM are obligatia sa trimita dosarul de cercetare la parchet. Parchetul are obligatia sa deschida un dosar de cercetare, repartizand cauza la politie. In functie de cercetarea politiei, procurorul stabileste daca declanseaza actiunea penala. In cursul acestei actiuni penale, urmasii victimei vor fi solicitati la discutii cu procurorul de caz. In timpul cercetarii penale, urmasii vor fi intrebati daca se constituie parte civila si ce pretentii au - daune materiale si/ sau daune morale.
Este bine sa aveti angajat un avocat care sa va reprezinte.
Puteti astepta finalizarea partii penale sau puteti deschide separat actiune civila.
De preferat este sa deschideti actiunea civila...cea penala nu are termen de solutionare..

Imi puteti explica, va rog, ce presupune aceasta actiune civilă?
Antoanela Geaman a scris:

De preferat este sa deschideti actiunea civila...cea penala nu are termen de solutionare..

Se deschide proces la tribunal. Va trebui sa luati legatura cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident mortal de munca dedea2 dedea2 buna ziua , mama mea a decedat intr-un accident mortal la locul de munca ( un balot dintr-o stiva s-a dezechilibrat si a cazut peste ea , omorand-o la fata ... (vezi toată discuția)
Accident de munca, soldat cu deces Zsuzsanna Lukacs Zsuzsanna Lukacs Buna ziua, Intrebarea mea este, daca vaduva unui salariat decedat in accident de munca, poate actiona in instanta pe patronul firmei pentru daune? ... (vezi toată discuția)