avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobandire mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobandire mostenire

Buna ziua,

In cazul in care exista 4 copii, tatal decedeaza, unul din cei 3 copii locuieste in casa parintilor impreuna cu mama ramasa in viata. Tatal a decedat acum 2 ani. Nu s-a dezbatut mostenirea.
Copilul ramas in casa cu mama plateste impozitul si alte cheltuieli ale casei si are grija de mama sa.

Poate acesta din urma sa dobandeasca singur dreptul de mostenire asupra casei parintilor?
Daca da, ce demersuri legale trebuiesc urmate, pentru ca acesta sa intre in posesia casei?

Va multumesc,
Cu stima,
Ioana
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:16, 14 Octombrie 2013
Nu poate sa dobandeasca dreptul la mostenire singur, ci doar impreuna cu ceilalti mostenitori rezervatari si cu sotul supravietuitor.Nu are relevanta sub acest aspect cine plateste impozitul locuintei si cine acorda intretinere celorlalti membrii ai familiei. Cel mult acesta are un drept de creanta echivalent cu cheltuielile facute cu intretinerea si altele, asupra celorlalti mostenitori la momentul impartirii masei succesorale.
In cazul in care dezbaterea mostenirii se vor hotari sa o faca dupa multi ani sau chiar dupa ce moare si mama, se mai poate face la notar?
Daca ceilalti copii nu au dat declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de optiune succesorala si nu au facut nici acte care sa demonstreze ca au acceptat tacit succesiunea dupa tatal lor desi au cunoscut data la care tatal acestora a decedat, acestia pot fi prezumati straini de mostenire . In acest caz mostenirea se dezbate in instanta. Consultati un avocat. Dvs platind impozit ati achitat o datorie a succesiunii si ati facut astfel un act de acceptare tacita a mostenirii.

In caz de intelegere intre succesibili, mostenirea se poate dezbate oricand dupa deces la notar cat si la instanta. Dupa scurgerea a doi ani de la deces se plateste impozit pe succesiune de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Iulianne Iulianne Buna seara Am un prieten care nu este in tara . Nu are frati , tatal a decedat acum multi ani , mama a murit acum un an Pana acum nu a facut demersurile ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire ani.nastase ani.nastase mama mea a plecat in anul 1994 la tara sa aibe grija de mama ei si dupa decesul mamei ei de fratele ei.impozitul pe pamint si casa le-a platit mama in ... (vezi toată discuția)
Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)