avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor deces - 2 legi speciale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor deces - 2 legi speciale

decedatul este cadru didactic
conform legii 128/1997 - statutul personalului didactic familia beneficiaza de 5 salarii de baza ale pers decedate din bugetul asigurarilor sociale si se acorda de catre angajator.
aceasta este legea speciala si deroga de la lg 19/2000 care stabileste cuantumul ajutorului de deces in suma fixa.

in CCM unic la nivel national 2007-2010 se prevede
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel puţin două salarii medii lunare pe unitate;

in CCM unic la nivel de ramura de invatamant 2008-2009 la art 35 alin 3 lit c se prevad 5 salarii

Am citit in nenumarate alte CCM la nivel de alte ramuri si cuantumul este diferit : 12 salarii, 3 salarii, 6 salarii...etc


Inteleg ca pot cere 5 salarii conf lg 128/1997 si inca 5 conf CCM la nivel de ramura?
Cel mai recent răspuns: miruna.c , utilizator 23:40, 26 Martie 2009
Ajutorul de deces este acordat conform legii speciale.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
adelaida_07, utilizator
Se vor acorda doar 5 salarii. Temeiul legal este art 35 alin 3 lit c) din CCM la nivel de ramura coroborat cu legea 128/1997.
In ceea ce priveste cuantumul prevazut in alte CCM, acesta este "rodul" negocierii CCM la nivel de ramura. CCMUNN prevede obligativitatea acordarii a minim doua salarii compensatoare, adica stabileste pragul minim, cel maxim este la latitudinea negociatorilor CCM la nivel de ramura sau de unitate.
[ link extern ]

este site-ul sindicatului din invatamant hunedoara
ei zic sunt distincte cu atat mai mult cu cat cel conf lg 128/1997 se acorda de angajator dar de la bugetul asig sociale iar cel de-al doilea se acorda de la bugetul unitatii.
Bugetul unitatii este asigurat de Consiliul Local conf Legii nr.215/2001

cum e pana la urma?
chiar nimeni nu poate sa ofere o parere?
nu vad nici o contrazicere la ceea ce am spus mai sus
Ce sa inteleg?!
Eu mi-a expus parerea....mostenitorii decadatului au dreptul sa solicite aceste salarii atat in baza legii cat si in baza CCMUNN. Daca va refuza plata din ambele locuri.....asta este; daca va efectueaza plata....bafta mostenitorilor.

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de ramura vs ccm la nivel national miruna.c miruna.c in cazul in care exista CCM la nivel de ramura se aplica prevederile acestuia fata de cele ale CCM la niv national? este vorba de cuantumul unor ajutoare. (vezi toată discuția)
Salarii pentru angajatii decedati whosyourdady whosyourdady Buna ziua. De curand, o ruda de gradul I a decedat. Persoana era cadru activ in invatamant cu sporuri la activ. Intrebarea mea este daca se aplica acea ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare.. leta2010 leta2010 buna seara! Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema.In ianuarie 2010 sotul meu, cadru didactic, a decedat. Conform legii 128/1997 republicata si CCM ... (vezi toată discuția)