avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interpretare OUG 88/2010 de catre un furnizor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interpretare OUG 88/2010 de catre un furnizor de utilitati.

Buna ziua tuturor,
Sunt administratorul unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu modul de interpretare a oug 88/2010 de catre furnizorul de energie termica local intr-un mod cel putin "aparte", si anume:
- pentru energia termica furnizata in luna decembrie 2012 si facturata la data de 31.12.2012, factura a fost emisa la data de 15.01.2013 cu scadenta la data de 06.02.2013.
-plata acestei facturi s-a facut la data de 20.02.2012
Cu toate ca plata facturii s-a facut dupa doar 14 zile de la scadenta, furnizorul a calculat la data de 02.09.2013 majorari de intarziere in procent de 0,04% pentru intervalul 06.02-02.09.2013 respectiv 208 zile.
Va rog sa ma faceti sa inteleg cum de au ajuns sa calculeze majorari in aceasta speta!
Nu trebuia calculata o perioada de 45 de zile (scadenta + termen de gratie) de la data emiterii facturii respectiv 15.01.2013 ?
S-au cum se aplica actul normativ ?

Multumesc anticipat de ajutor.
Cel mai recent răspuns: beugendaniel , utilizator 18:43, 20 Octombrie 2013
In cazul utilitatilor publice penalizarile se aplica conform cu Legea 51/2006 astfel:
Art.42.
.................
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata. Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile lucratoare de la data primirii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza:
a) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei;
b) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare;
c) valoarea totala a penalitatilor nu va depasi valoarea facturii si se constituie in venit al operatorului.

(11) Daca sumele datorate, inclusiv penalitatile, nu au fost achitate dupa 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate intrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucratoare si are dreptul sa solicite recuperarea debitelor in instanta.
(12) Reluarea furnizarii/prestarii serviciului se face in termen de maximum 3 zile de la data efectuarii platii; cheltuielile aferente suspendarii, respectiv reluarii furnizarii/prestarii serviciului, se suporta de utilizator.


Va multumesc frumos d-na elga 50. Raspunsul dvs., defapt actul normativ imi confirma ceea ce banuiam.
Pai ce anume banuiati si-ati descoperit acum?
Nu ne lasati in ceata si spuneti-ne cum de sunteti datori cu penalizari pentru 208 zile cand ati platit factura doar dupa 14 zile de la data scadentei, asa cum afirmati in prima postare?
Mi sa confirmat faptul ca exista precizat prin act normativ un termen de 30 de zile, dupa scadenta, pentru plata facturilor, fara atragerea de penalitati munai ca nu cunosteam felul, numarul si anul aparitiei acestui act normativ.

Acum sper ca v-am "scos din ceata".

Cat despre penalitatile pe care le-au calculat ramane de vazut cum le vor justifica in raspunsul la sesizarea pe care deja le-am inaintat-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de plata facturi de gunoi sorin2tudora sorin2tudora Buna ziua, Am o rugaminte: la noi, la asociatie, termenul de plata al facturii de gunoi este de sapte zile. Mentionez ca in acest mod, asociatia noastra, este ... (vezi toată discuția)
Penalitati Ganna Ganna Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari. In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Penalitati la asociatia de proprietari Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Art.49(1) din legea 230/2007 \\"....Penalizarile nu vor fi mai mari de 0.2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o ... (vezi toată discuția)