avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. In cazul decesului meu cum mosteneste fiecare? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
cristimunteanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristimunteanu , utilizator 08:35, 26 August 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
copilul mosteneste tot in conditiile in care a fost recunoscut de dumneavoastra.
Copilul meu, in cauza, are aproape 6 ani. Imi cer scuze, dar sora mea vitrega sau mama copilului nu mostenesc nimic?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mostenesc nimic.

Pentru a nu chema la mostenire deodata toate rudele defunctului, legea le imparte in patru clase de mostenitori, fiecare clasa avand prioritate fata de clasele urmatoare, pe care le inlatura de la mostenire.

Aceste clase sunt:

1. Clasa I (Clasa descendentilor) este alcatuita din copii defunctului si descendentii lor (la infinit), indiferent de sex, fie ca provin din casatorie (din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite), fie din afara casatoriei (dar cu filiatia legal stabilita), sau prin adoptie ori infiere.

Descendentii inlatura de la mostenire pe oricare dintre mostenitorii din clasele urmatoare, care nu pot veni in concurs cu ei.


Descendentii sunt mostenitori rezervatari si sezinari; ei sunt obligati la raportul donatiilor primite in timpul vietii de la defunct si al legatelor testatemntare; ei pot veni la mostenire fie in nume propriu, fie prin reprezentare (vezi Reprezentare succesorala).

2. Clasa a II-a cuprinde, laolalta, ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati ai defunctului, care vin la mostenire in lipsa descendentilor, fie singuri, fie in concurs cu sotul supravietuitor.

Ascendentii privilegiati sunt parintii, adica mama defunctului si tatal lui din casatorie (se considera ca si tatal din afara casatoriei, daca paternitatea este legal stabilita - prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca - are vocatie la mostenirea copilului sau; si parintii infietori au vocatie la succesiunea infiatului, indiferent daca infierea a fost cu efecte depline sau restranse).

Ascendentii privilegiati sunt mostenitori rezervatari si sezinari; ei vin la mostenire numai in nume propriu (nu pe cale de reprezentare succesorala).

Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului (din casatorie - sau din casatorii diferite -, din afara casatoriei si din infiere), precum si descendentii din frati si surori, care vin la mostenire prin reprezentare (cand parintele lor indreptatit la mostenire - frate cu defunctul - este predecedat).

Colateralii privilegiati nu sunt nici rezervatari si nici sezinari. Ei vin la mostenire in nume propriu, iar in locul celor predecedati vin la mostenire descendentii lor, prin reprezentare.

3. Clasa a III-a este repreezntata de clasa ascendentilor ordinari, ci cuprinde pe bunicii, strabunicii si stra-strabunicii defunctului, indiferent daca filiatia intre ei este din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Ascendentii ordinari nu sunt mostenitori rezervatari, dar ei sunt sezinari; ei pot veni la mostenire numai in nume propriu.

4. Clasa a IV-a este clasa colateralilor ordinari, si cuprinde pe unchii, matusele si verii primari si defunctului, fie din casatorie, fie din afara casatoriei sau din infierea cu efecte depline, precum si pe fratii si surorile oricaruia dintre bunicii defunctului, adica toate rudele colaterale pana la gradul IV inclusiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pentru intelegere si profesionalism!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta drept civil randall randall Buna seara, as avea si eu o speta de rezolvat, tot pt seminar si am nevoie de ajutorul dvs. Speta este: http://imigi.ro/files/5717/lastscan.jpg Multumesc ... (vezi toată discuția)
Mostenirea cristinagutu cristinagutu Care sint mostenitorii legali in cazul unei decedate care nu a fost casatorita si nu a avut copii. Precizez ca in viata mai sintem doi frati . Copii celorlalti ... (vezi toată discuția)
La dezbaterea unei succesiuni la decesul unuia din soti ce rude ... stefangero stefangero La dezbaterea unei succesiuni la decesul unuia din soti ce rude au drepturi succesorale si cum se numesc concret rudele din ultimul grad admis de lege? (vezi toată discuția)