avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Regulamentul (CE) 2201/2003. Competenta teritoriala. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Regulamentul (CE) 2201/2003. Competenta teritoriala. Exercitarea autoritatii parintesti, etc.

In urma unei relatii de concubinaj dintre doua persoane de nationalitate romana - dar care la acel moment locuiau si munceau in Italia -, a rezultat un copil, care s-a nascut in Italia. Copilul nu este cetatean italian, are insa rezidenta in Italia dar in prezent locuieste in Romania. Dupa varsta de 7 luni, copilul si parintii s-au mutat in Romania, certificatul de nastere fiind transcris la Primaria localitatii unde a locuit.
Dupa ce copilul a implinit varsta de 2 ani, parintii s-au despartit iar tatal nu mai vrea sa auda de el.
Mama s-a intors la munca in Italia. De cate ori vrea sa-si aduca copilul in Italia are nevoie de Declaratia de Acord data in fata notarului, declaratie pe care o obtine de la tatal biologic dupa ce ii plateste o suma considerabila de bani, altfel nu vrea sa semneze acest act.
Pentru aceste motive, si ptr. faptul ca tatal biologic nu este deloc interesat ide cresterea si educarea copilului, mama dorestesa obtina custodia exclusiva a minorului, stabilirea dom. la ea in Italia si pensie intretinere.

Daca avem in vedere si Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, in situatia in care mama copilului solicita :

1.Exercitarea autorității părintești asupra minorului în mod exclusiv de către mama ;
2.Stabilirea domiciliului minorului la domiciliul mamei din Italia ;
3.Obligarea pârâtului la plata pensiei de întretinere pentru minor în funcție de venitul realizat ;

care considerati ca este instanta competenta teritorial sa judece aceasta cerere: cea din Romania sau cea din Italia ? Precizez inca odata ca atat tatal biologic cat si minorul au domiciliul in Romania (dar minorul are si rezidenta in Italia).
Exista cumva si o competenta teritoriala alternativa, pe care o poate fixa reclamantul prin cererea de chemare in judecata?

Va multumesc!
Potrivit art. 8 alin. 1 din Regulamentul Consiliului nr.2201/2003, act normativ al Uniunii Europene, cu aplicare directa si prioritara fata de normele dreptului intern, instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente în materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita în acest stat membru la momentul sesizarii instantei.


Cum potrivit art. 2 pct. 7 din acelasi regulament, în notiunea de raspundere parinteasca este inclusa si locuinta minorului si pensia de intretinere datorata acestuia, competenta de solutionare a pricinii apartine instantei în raza careia se afla minorul cu titlu permanent la momentul sesizarii instantei.


Art.8 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 stabileste competenta de fond în cazul cererilor formulate în materia raspunderii parintesti în sensul ca sunt competente instantele statului membru în care copilul îsi are resedinta obisnuita la momentul introducerii cererii.


(art. 12 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 prevede o prorogare legala de competenta ).


Existenta unui acord (implicit) al partilor referitor la judecarea cauzei de catre o instanta româna, invocat ca un argument în stabilirea competentei în favoarea instantei respective este lipsita de relevanta în conditiile mai sus aratate, fata de norma de competenta incidenta spetei si de caracterul absolut al acesteia.


Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc!
Potrivit art. 8 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 , considerati ca resedinta obisnuita = cu locul in care domiciliaza momentan (la data sesizarii instantei) minorul?
Da, aceasta este resedinta obisnuita a minorului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile mamei asupra copilului in italia-mama romanca tata italian aqvatyka79 aqvatyka79 buna ziua sunt o romanca stabilita in italia de 2 ani ,sunt in relatie cu un cetatean italian ,nu suntem casatoriti pt ca el nu doreste acest lucru ,intr-e ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor, stabilire domiciliu Soffia Soffia Buna ziua, Avem tata+mama=copil, parintii sunt necasatoriti, ambii sunt romani, copilul s-a nascut in Spania si lasat tatalui sa-l creasca. Mama nu este ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva, domiciliul minorului in spania FLORINTACHE FLORINTACHE Rugaminte si intrebare: Mama si minorul se afla in Spania, tatal in Bucuresti. Divortul a avut loc in Bucuresti si atunci s-a stabilit locuinta copil la mama ... (vezi toată discuția)