avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lnfiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lnfiintare asociatie de proprietari

extras din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
"Art. 5
(1)Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri."

In cazul in care am un proprietar care detine 5 apartamente sau spatii cu alta destinatie in cadrul unei cladiri, votul lui se ia in considerare o data sau de 5 ori?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:44, 16 Octombrie 2013
Practica uneori este diferita de teorie.
Eu am fost in fata judecatorului in 2008-2009 vreo 6 luni si sunt iar acum in fata judecatorului de aproape un an cu dosarul (dosarele) de infiintare a asociatiei de proprietari.
In ambele cazuri judecatorul (foarte atent) a numarat o singura proprietate, un singur vot acolo unde figureaza pe tabel acelasi nume de proprietar. Si am proprietar cu 2 sau 3 apartamente unde la- numarat o singura data si nu de 2 sau 3 ori. Am proprietar cu mai multe spatii comerciale cu schite, intabulari, numere cadastrale diferite si mi-a numarat un singur proprietar, un singur vot chiar daca acesta are 2000 metri patrati iar o garsoniera doar 28 metri patrati.
Asa ca mergeti la judecatorul delegat si incepeti demersurile, faceti tabele cu adrse, proprietari, semanturi... fara costuri si-apoi mergeti iar la judecator pana va accepta dosarul. Abia atunci o sa platiti taxa de infiintare.
Pentru infiintarea asociatiei aveti nevoie de acordul celor 7 proprietari, nu de acordul celor 6 apartamente plus majoritatea apartamentelor ce apartin investitorului.
Art. 1, 2, 3 din legea 230/2007
Pentru modificare statut, etc, este nevoie de cvorumul proprietarilor, nu al apartamentelor, indiferent de numarul de proprietati pe care le poate detine un proprietar.
Art. 4. 6, 7 din Norme 1588/2007
Este asocierea proprietarilor pentru a se gestiona mai bine proprietatea comuna, nu este asocierea apartamentelor si cine are mai multe nu inseamna ca are putere mai mare, din contra are de plata mai mult.
Daca un singur proprietar ce detine mai multe apartamente are dreptul doar la un vot inseamna ca dreptul de vot este legat doar de numarul proprietarilor, fara legatura cu numarul proprietatilor si dimensiunile acestora. Prin urmare, apartamentul invecinat, dobandit prin mostenire de cei 10 frati, are 10 voturi.
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

...........
Este asocierea proprietarilor pentru a se gestiona mai bine proprietatea comuna, nu este asocierea apartamentelor si cine are mai multe nu inseamna ca are putere mai mare, din contra are de plata mai mult.


Normal ca este asocierea proprietarilor, ca fiinte care pot face lucruri sau actiuni.
Proprietatile in sine nu se pot asocia deoarece nu sunt insufletite, deci nu pot actiona :
Discutia devine de-a dreptul filosofica.
Se pune intrebarea: ce inseamna "proprietatea"?

Din punct de vedere filosofic, cum zic, dar cu repercusiuni in cotidianul frust, este o deosebire subtila intre cuvantul "proprietate" identificabila prin numar cadastral fara de care nu putem vorbi despre ea si....cuvantul "proprietateA" cuiva care este o generalizare calificativa si care il diferentiaza pe un proprietar care-si are proprietatea sa, oricat ar fi de cuprinzatoare si din oricate proprietati identificabile cadastral este formata, de un alt cetatean neproprietar de nimic, eventual proprietar al propriei fiinte pe care o duce de colo-colo.

Legiuitorul, din pacate, nu s-a gandit ca proprietarii din blocuri vor fi pusi in situatia sa se afle la un moment dat pe marginea prapastiei din cauza unui vot diferenta cauzat tocmai de diferenta intre cele doua cuvinte "proprietate" si "proprietatea sa", diferenta ne la indemana oricui s-o inteleaga si sa o interpreteze.

Oricare din noi poate avea dreptate sau poate fi in eroare, ramanand la mana judecatorului sa ne lamureasca, noi fiind niste bieti experimentatori ai intelesurilor absconse ale limbii romane si ai termenilor juridici.

Cu mine judecatorul a avut rabdare si chiar mi-a explicat ca asa e legal. Apoi chiar ca ar fi in avantajul rezolvarii favorabile a dosarului in sensul ca asa trebuie acordul a mai putini proprietari prin semnaturi.
Iata care este explicatia si-ncerc sa o reproduc aici cat mai exact.
Pe o scara de bloc sunt 46 de apartamente din care 39 cate a unui proprieatar, 2 apartamente ale aceluiasi proprietar si alte 3 apartamente ale unui proprietar.
Daca s-ar lua in considerare 46 de apartamente, 46 de proprietari la dosarul de infiintare ar fi necesare minim 24 de semnaturi (46x50%+1=24).
Daca se iau in consideratie doar numarul proprietarilor ar fi 39+2+1=42. In aceasta situatie la dosar sunt suficiente 22 de semnaturi (42x50%+1= 22).
Asa ca pe acea scara care are 46 de apartamente se poate constitui asociatie de proprietari prin acordul a 22 de proprietari, cu o singura semnatura, indiferent ca unii au unul sau mai multe apartamente pe acea scara.
Eu am experienta de la judecatorul delegat la acre a trebuit sa introduc actiunea dar nu garantez ca asa se judeca peste tot in Romania. In alta parte poate fi altfel. Asa ca lasand deoparte interpretarea legii de noi, utilizatorii acestui forum, ar fi interesant daca ne-ar spune unii utilizatori cum li s-a cerut de catre judecator, in mod practic, atunci cand au avut de infiintat o asociatie ori cand a trebuit sa faca o modificare a statutului, schimbarea sediului asociatiei s.a.m.d.
Repet, teoria e una iar practica poate fi diferita.

Alte discuții în legătură

Cateva intrebari scurte Almaris Almaris -In dosarul asociatiei(pt. dobandire pers. juridica), mai exact la Act Constitutiv, daca un proprietar este persoana juridica ce se trece la rubrica \'\'act de ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari Veronica Popescu Veronica Popescu REPREZINT 6 APARTAMENTE DINTR-UN BLOC DE 2 ETAJE. NE-AM HOTARAT SA INFIINTAM ASOCIATIE DE PROPRIETARI INSA NU STIM DACA LA INFIINTAREA ACESTEIA TREBUIE ... (vezi toată discuția)
Intrebare privind numarul cadastral Almaris Almaris In Adunarea generala de constituire stiu ca se considera un vot de fiecare numar cadastral. Numarul cadastral este doar numarul in sine sau inclusiv denumirea ... (vezi toată discuția)