avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pe baza art 61 lit.a Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pe baza art 61 lit.a Codul Muncii

Buna ziua....
Sotului mei i s-a desfacut contractul de munca pe baza art.61,lit a,pe motiv ca nu si-a executat perioada de preaviz de 21 de zile.I s-a cerut sa motiveze in scris si a declarat ca din cauza unor motive medicale nu mai poate lucra,fiind obligat sa lureze de noapte saptamani la rand,fara a i se acorda nici un spor si pe acelasi salariu ca atunci cand a lucrat numai de dimineata.Intrebarea mea e :a procedat legal angajatorul?si cum il influenteaza la viitoarea angajare acest lucru?Mentionez ca sotul intre timp si-a gasit alt loc de munca,unde lucreaza numai de dimineata...multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 15 Octombrie 2013
Desfacerea c.i.m. in baza art.61 lit.a C.mun. nu se poate dispune decat in urma efectuarii unei cercetari disciplinare de catre angajator.

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Prin urmare, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

O astfel de concediere nu ar trebui sa conteze la o viitoare angajare. Opinia mea este ca trebuie sa primeze competenta celui care se angajează si nu modul cum a incetat vechiul c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim, demisie, preaviz dali_c dali_c Buna ziua, Am un salariat care si-a depus demisia, iar angajatorul i-a dat preaviz 45 zile lucratoare (fct. conducere) pana pe 23.11.2013. Cu toate acestea el ... (vezi toată discuția)
Desfacere cm individual Barby1996 Barby1996 Angajat care nu-si a dat demisia,dar numai vrea sa lucreze si nici nu s-a prezentat la munca. Cu ce articol se poate desface CM? (vezi toată discuția)
Demisie sisilvia sisilvia in cazul in care as primi o oferta de lucru in alta parte ,dar ar trebui sa ma prezin intr-un interval de timp scurt si nu as mai putea sa indepliniesc ... (vezi toată discuția)