In perioada 1984-1994 am lucrat intro intrprindere care pe langa utilaje civile mai facea si utilaje pentru armata (se chema plan special)La acestea am lucrat si eu in perioada susmentionata ba chiar am fost si in Egipt in august-septembrie 1985 (45 de zile )si in decembrie-ianuarie 1987 ,tot 45 de zile cu aceste utilaje pentru armata.Lunar se platea un spor de plan special,nu mai stiu daca luam in fiecare luna dar de luat am luat .
Acum as avea nevoie de o adeverinta cu sporul de care am facut vorbire pentru a o atasa la dosarul de pensie , dar cei de la aceasta intreprindere mi-au spus ca nu-mi pot elibera decat o adeverinta cu sporul de vechime iar pentru celalalt spor nu-mi pot da nimic pentru ca nu au gasit nimic in acest sens
Cat timp ar fi trebuit sa fi primit acel spor pentru a beneficia de el la pensie ?
Ar trebui sa existe pasaportul de serviciu intr- arhiva undeva
Am si doi colegi cu care am fost plecat in Egipt
Unde m-as mai putea adresa ?
Eu am gasit asa :Conform dispozitiilor art. 296 alin.(1) din Codul muncii, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. La solicitarea salariatului, in baza art.34 alin.(5) si art.40 alin.2 lit. h) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatului o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata atat anterior datei de 01 ianuarie 2011, cat si ulterior acestei date.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.34 alin.(5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin.2 lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca:
„(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
(...) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...). .
Legea nu stabileste continutul sau un model al adeverintei de vechime in munca. In practica inspectoratele teritoriale de munca recomanda urmatorul model, indiferent daca vechimea atestata este anterioara sau ulterioara date de 1 ianuarie 2011:
S.C. .
Str.......................................nr ..loc ..jud
Tel:.............................; Fax: .
CUI ..
Nr. de inregistrare . / data
ADEVERINTA
Prin prezenta se atesta faptul ca dl./dna ., domiciliat(a) in ..,str. .., nr. ., bl. ., sc ., ap , sect , jud ., posesor al BI/CI .., seria ., nr. .., CNP ., a fost angajatul (a) societatii ., CUI , cu sediul social in .., in baza contractului individual de munca cu norma intreaga / cu timp partial de . .ore / zi, incheiat pe durata determinata / nedeterminata, inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca cu nr. ../ ., in functia / meseria de .. .
Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii
( incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca ):
Si se face un tabel astfel:
Nr. crt. Mutatia intervenita, Anul Lunaziua,Meseria/Functia,Salariul de baza, inclusiv sporurile care intra in calculul punctajului mediu anual Nr.si data actului pe baza caruia se face inscrierea si temeiul legal
Contractul individual de munca al domnului (ei) a incetat la data de in baza prevederilor art. .., alin. , lit. din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, modificata si completata.
In perioada lucrata a avut . zile de absente nemotivate si zile concediu fara plata
In perioada de la .pana la .. a lucrat in grupa (I sau II de munca).
Reprezentant legal, Intocmit,
Normă de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind pensiile publice, aprobata prin HG nr. 257/ 20.03.2011
Art. 127. -
(1) Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/ sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevăzute în anexa nr. 15. (2) Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfăşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia;
d) funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f) perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.
(3) Adeverinţele prevăzute la alin. (2) vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.
(4) În ceea ce priveşte sporul pentru munca prestată în timpul nopţii, adeverinţele doveditoare ale acestuia vor fi eliberate cu respectarea modelului prevăzut în anexa nr. 16.
In Anexa 15 ,sporul de plan special nu este prevazut inttre SPORURILE, INDEMNIZAŢIILE ªI MAJORÃRILE DE RETRIBUŢII TARIFARE care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual.
Insa, potrivit jurisprudentei, daca pentru acesta s-a platit c.a.s atunci va trebui luat in calcul la stabilirea pensiei.