TREBUIE sa respectati legislatia si sa obtineti certificat de la ANAF in urma VERIFICARILOR.
CITITI legea contabilitatii si amenzi.
[ link extern ]
Regimul juridic şi sancţiunile referitoare la registrul unic de control sunt prevăzute în Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control. Contribuabilii, persoane juridice înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, autorizate potrivit legii, au obligaţia sa ţină registrul unic de control. Celelalte categorii de contribuabili pot tine registrul unic de control, în funcţie de opţiunea acestora.
Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfăşurate la contribuabil de către toate organele de control specializate, în domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcţii, protecţia consumatorului, protecţia muncii, inspecţia muncii, protecţia impotriva incendiilor, precum şi în alte domenii prevăzute de lege.
Registrul unic de control se eliberează contra cost, pe baza certificatului de înregistrare, în cazul comercianţilor, şi pe baza certificatului de înregistrare fisală, în cazul celorlalte categorii de contribuabilii.
Neînscrierea, de către organele de control specializate, în registrul unic de control a elementelor obligatorii menţionate anterior constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit Legii nr. 188/1999, sau după caz.
- Neachiziţionarea registrului unic de control de la direcţiile generale ale finanţelor publice din raza teritorială unde îşi are sediul social contribuabilul,
în termenul de 30 de zile de la data înregistrării, se pedepseşte cu amendă de la 500 lei la 1000 lei.
-
Neprezentarea registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate de la 1000 lei la 2000 lei.
Baza legală
- Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control;
- Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
- O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
- H.G. nr. 1050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
- H.G. nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
- O.G. nr. 2/2011 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.