avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Evacuarea pe timp de iarna – executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Evacuarea pe timp de iarna – executare silita

Buna ziua, urmeaza sa particip la o licitatie publica pentru a cumpara un imobil executat silit in perioada Decembrie 2013 (inca nu stiu data exacta a licitatiei). Intentionez sa platesc pretul licitat a doua zi si vreau sa intru in posesie in cel mai scurt timp posibil. Dosarul de executare este din 2012, deci licitatia merge pe reglementarile din Codul Civil Vechi (daca gresesc sa ma corectati). Am 2 intrebari:
1. punerea in apricare a actului de adjudecare (care il primesc la 15 zile de la data platii sumei licitate, daca nu apar contestatii) poate fi facuta fara sa intabulez apartamentul pe mine?
2. daca debitorul refuza sa elibereze in termenul de 5 zile de la data notificarii sau nu este in tara, pot apela la evacuarea fortata a imobilului in periaoda decembrie- februarie?. De ce intreb, deoarece in lege scrie clar:
(1) “Nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.”
(2) “Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă, şi nici celor care au fost evacuaţi pentru că pun în pericol relaţiile de convieţuire sau tulbură în mod grav liniştea publică.”
In unele comentarii, am gasit urmatoarea informatie: "nu se aplica dispozitiile alin. (1), singura situatie in care evacuarea nu se va putea face intre 1 decembrie si 1 martie este atunci cand persoana care ocupa in fapt imobilul, opune un titlu de proprietate valabil." Deci revin, daca la locuita aceia dumociliaza doar debitorii (sot si sotie) fara alte persoane cu chirie, pot evacua fortat daca este cazul (debitorii nu locuiesc propiuzis acolo, cel mai probabil sunt plecati din tara). De asemenea inca o lamurire, pe partea de evacuare se aplica reglementarile din vechiul cod civil (pe care este facuta vanzarea) sau reglementarile noului cod civil?

Multumesc anticipat de raspunsuri
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 14:13, 17 Octombrie 2013
Pe partea de evacuare se aplica prevedrile legale existente la data evacuarii...Executorul judecatoresc va cere instantei incuviintarea executarii titlului respectiv. Daca debitorii nu locuiesc acolo ci sunt in strainatate atunci va fi mai usor sa intrati in posesia efectiva a bunului imobil adjudecat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executari silite-evacuare pe timpul iernii? anamaria30 anamaria30 buna ziua!as dori sa stiu daca : 1-legea,prin care sunt stopate executarile silite pe perioada noiembrie-martie,se aplica si anul acesta. 2-daca aceasta lege ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita liviu.s liviu.s se poate suspenda executarea silita pe timp de iarna? (vezi toată discuția)
Evacuare pe timp de iarna handsu handsu Daca exista si in Romania ,ca si in alte tari europene, moratoriu de interzicerea evacuarilor , indiferent de motive , in lunile de iarna ? (vezi toată discuția)