avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in urma concubinajului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in urma concubinajului

Buna ziua,

Va prezint urmatoarea situatie:

-fratele meu traieste in concubinaj de doi ani, femeia este insarcinata in luna a patra si de cand este insarcinata ii face viata un calvar fratelui meu, nu voi intra in detalii, cert este ca fratele meu nu mai doreste sa locuiasca cu acesta femeie.
Apartamentul in care acestia stau este cumparat de catre fratele meu cu multi ani inainte de a incepe relatia cu ea. Fratele meu doreste sa recunoasca copilul, vrea sa se implice in educatia lui si de asemenea doreste sa ii asigure siguranta financiara. Femeie il ameninta de faptul ca il va scoate din apartament dupa ce se naste copilul. De fapt doar situatia financiara a fratelui meu a interesat-o, foloseste copilul ca moneda de schimb.
Cum poate fratele meu sa isi protejeze bunurile dobandite de-a lungul anilor?

1. In cazul in care fratelui meu i se intampla ceva cat timp copilul este minor (sa zicem in caz de deces), cui revine apartamentul ?

2. Daca imi vinde mie apartamentul poate mama copilului lui sa conteste acest act de vanzare-cumparare in instanta?

Tin sa mai precizez faptul ca absolut toate cheltuielile sunt suportate de catre fratele meu.

Va multumesc.
Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea fratelui dvs. Ne place sa despicam firul in 40 cand femeia explica in zeci de randuri o situatie simpla. Succes doamna!
Asa cum a raspuns dl avocat_lascoschi, nu are rost instrainarea apartamentului. Copilul nenascut inca va fi oricum mostenitorul fratelui dumneavoastra iar mama lui nu are in acest moment vreun drept asupra apartamentului si nu va avea chiar daca naste copilul si nici sanse de reusita nu are daca ridica pretentii.

Instrainarea catre dumneavoastra ar rezolva o ipotetica situatie in care, fratele dumneavoastra moare iar copilul, ca unic mostenitor, va obtine apartamentul in care va locui cu mama lui daca doreste sau daca este minor.
Pana la majorat mama lui va raspunde de copil, dar, din cate stiu, cred ca nu poate dispune de patrimoniul copilului. Dupa majorat copilul poate dispune cum vrea de apartament (influentat sau nu de rude sau de prieteni).

Nlcaludia, asta nu rezolva nimic, doamna spune ca fratele nu o poate evacua pe concubina, in schimb ea nu are nicio problema in sensul asta. In solutia aratata de dv. nu s-ar schimba nimic din acest punct de vedere.
In plus, Codul civil prevede faptul ca, in anumite cazuri, vanzarea cu rezerva de uzufruct e prezumata donatie; asta si cu o prezumtie a lipsei platii duce la calificarea vanzarii ca donatie, adica se poate raporta.
Ca sa nu mai spun ca uzufructul e cesibil... adica se poate ajunge ca sora sa plateasca impozit si concubina cu fiul s astea acolo...
AVLIL, citez: "Cum poate fratele meu sa isi protejeze bunurile dobandite de-a lungul anilor?

1. In cazul in care fratelui meu i se intampla ceva cat timp copilul este minor (sa zicem in caz de deces), cui revine apartamentul ?

2. Daca imi vinde mie apartamentul poate mama copilului lui sa conteste acest act de vanzare-cumparare in instanta?

Tin sa mai precizez faptul ca absolut toate cheltuielile sunt suportate de catre fratele meu."

Se pare ca intelegem diferit problema. Cand spun vanzare-cumparare ma refer la vanzare imobil in schimbul unui pret. Raspunsul meu era la cele doua intrebari mai sus aratate. Ne contrazicem intre noi si initiatorul subiectului nu mai intelege nimic. Imi mentin raspunsul. Daca exista incredere intre frati, acest contract este indicat. Evacuarea femeii nu ridica probleme. Un avocat va poate ajuta in demersurile dvs, Maria-Criss.

si cu minorul, da minorul nenascut inca si care nu a cerut nimic, nici sa vina pe lume, nici mosteniri absolut nimic. altii au hotarat pentru el, sa vina pe lume si acum hotarasc sa traiasca pe strada, sa fie ceilalti siguri ca va trai prost, in lipsuri.. doar pentru ca exista ambitia "sa nu aiba mama copilului".. si tatal ce zice.. chiar se simte tata. Solutii juridice mai strambe sau mai putin strambe se pot gasi, veti gasi poate si un avocat care sa va ofere solutia aruncarii copilului in strada...nu simt nevoia sa vi le ofer.. pentru ca inainte de orice.. deontologia profesionala presupune si morala personala....cel putin asa cred eu.

Alte discuții în legătură

Care va fi partea mea ? ContSters412228 ContSters412228 In urmă cu multi ani ,mama a divorțat de tata.Apartamentul in care locuiam era al bunicilor mei.Bunica a murit prima.Apoi bunicul a vândut apartamentul ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepotii concubinului cfrserth cfrserth Buna ziua, Locuiesc in concubinaj cu Dl. X intr-o locuinta inchiriata. Nu avem si nu vom avea copii. Dl.X are un frate cu antecedente penale (delapidare) ... (vezi toată discuția)
Evacuare din locuinta a unei persoane fara domiciliu stabil la adresa mr2005 mr2005 Buna ziua, casa in care locuieste mama mea este proprietatea ei si a tatalui care este decedat.Din pacate nu am reusit sa facem succesiunea in urma decesului ... (vezi toată discuția)