avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de colaborare persoana fizica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de colaborare persoana fizica

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-o modalitate prin care se poate incheia un contract care are drept scop prestarea unor servicii in partea unei persoane fizice pentru o firma privata. Ma intereseaza si faptul daca acea firma va putea efectua plati ctare PF avand in vedere ca aceasta din urma nu poate emite factura.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: florinxxx , utilizator 10:19, 4 Iulie 2011
Puteti incheia contract de prestari de servicii in baza Codului civil, art.942 si urmatoarele.Plata o puteti efectua prin dispozitie de plata sau OP, in temeiul contactului, nefiind nevoie de factura.
nu exista o forma legala in afara contractului de munca, decat munca la negru si plata la negru...;)
Multumesc pentru raspunsuri, insa in momentul de fata sunt mai in ceata decat la inceput. Doua opinii contradictorii, sau cel putin asa mi se pare. O a treia mi-ar fi de mare ajutor.
Multumesc
sevenx a scris>
Multumesc pentru raspunsuri, insa in momentul de fata sunt mai in ceata decat la inceput. Doua opinii contradictorii, sau cel putin asa mi se pare. O a treia mi-ar fi de mare ajutor.


Poate va conving dispozitiile Codului fiscal, care cuprinde in categoria veniturilor supuse impozitarii, veniturile din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civilie incheiate potrivit Codului civil :)
ART. 78 Definirea veniturilor din alte surse
1) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
Desfasurarea unor activitati economice in mod regulat, cu caracter continuu, ca profesii obisnuite, necesita autorizatie de la primarie si inregistrarea la Registrul Comertului si la organele fiscale.
Daca activitatea care se presteaza de persoana fizica nu are un caracter continuu, de profesiune obisnuita, ci doar ocazional, accidental, nu este necesara aceasta autorizare.
Din punct de vedere al obligatiilor fiscale, platitorii veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa prin una din urmatoarele optiuni:

1. Impozitarea ca venituri din activitati independente.

Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut obtinut din activitati desfasurate pe baza de conventii civile.
Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, si este o plata anticipata.

2. Impozitarea ca venituri din salarii

Pe de alta parte, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

Optiunea de impunere a venitului brut prin cele doua modalitati se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

In situatia in care opteaza pentru impozitare finala ca salariu, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

Impozitul calculat si retinut in acest caz reprezinta impozit final.
Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In concluzie, asupra venitului realizat de persoana fizica prestatoare, impozitul este oricum de 16 % in ambele cazuri, doar modalitate de plata difera, ca plati anticipate in prima varianta, cu regularizare la sfarsitul anului sau ca impozit final sau direct cu 16% fara regularizare la sfarsitul anului.

Alte discuții în legătură

Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Stat salarii la conventii civile CrinaV CrinaV Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cum arata un stat de salarii la Conventii Civile? Daca aveti un model mi-l puteti trimite pe adresa: ... (vezi toată discuția)
Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)