avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de colaborare persoana fizica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de colaborare persoana fizica

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-o modalitate prin care se poate incheia un contract care are drept scop prestarea unor servicii in partea unei persoane fizice pentru o firma privata. Ma intereseaza si faptul daca acea firma va putea efectua plati ctare PF avand in vedere ca aceasta din urma nu poate emite factura.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: florinxxx , utilizator 10:19, 4 Iulie 2011
Daca se intampla ca o persoana fizica sa presteze anumite servicii pe baza de contract/conventie civila, in fiecare luna, pentru care primeste sume asemanatoare ca valoare. Nu exista riscul ca in urma unui control la persoana juridica platitoare, sa se constate ca aceasta are cu persoana fizica mai mult o "intelegere" de munca, pentru a evita plata unor impozite mai mari decat daca s-ar face contractul normal de munca (CIM)?

In alte cuvinte:
Nu exista posibilitatea ca structurile statului sa ma amendeze daca fac plati regulate catre persoane fizice cu care am contract de colaborare, pe motivul ca incerc sa fac (un fel de) "evaziune fiscala"?

Incerc sa dau exemplu concret, ca sa fiu inteles corect:
Presupunem ca am un blog, si pentru ca scriu in fiecare luna despre o firma (sau afisez un banner pentru firma respectiva), aceasta imi plateste o suma in jur de 400 lei pe luna.

Am incheiat cu firma respectiva un contract de colaborare, si primesc banii prin transfer bancar (dispozitie de plata).
E corect din punct de vedere legal si contabil?
o intrebare...
daca o pf are cim la o firma si mai face un contract de colaborae cu o alta firma beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului pt cele doua venituri?
se calculeaza amandoua veniturile la calculul indemnizatiei?
multumesc anticipat
exista model de contract prestarii servicii.plata se face pe baza de chitanta sau stat de plata.se opreste impozit 16%
Buna ziua,
Am observat discutiile pentru acest subiect si doresc sa spun si eu cateva cuvinte.
Sunt si eu intr-o situatie asemnatatoare. Eu cunosc foarte multe persoane interesate sa lucreze pentru firma mea. Din pacate, (sau din fericire) aceste persoane sunt prin tot globul si nu din Romania. Deci eu nu pot sa ii angajez deoarece nu imi pot permite sa angajaz cel putin vreo 20 de persoane, necunoscant nici randamentul lor. Totusi, majoritatea ma roaga sa facem un contract de parteneriat. Eu le-am spus ca nu imi permite legea din Romania sa fac contract de parteneriat cu o persoana fizica. Pentru ca in Romania persoana fizica daca este in colaborare sau parteneriat cu o firma se intelege ca obligatoriu ar trebui sa fie si angajat, sau cel putin sa aiba un statut foarte asemanator cu cel al unui angajat cu drepturi depline. Asadar, practic nu pot sa fac un contract de parteneriat cu ei. Inteleg logica Statului Roman si spun ca ea incearca sa elimine munca la negru si sa protejeze pe angajati. Este OK! Eu totusi spun ca este o diferenta enorma pentru o persoana fizica daca este angajata la o firma sau daca este partenera la o firma. Nu? Un angajat primeste ordine, un partener nu! E o diferenta mare din foarte multe puncte de vedere!
Asadar, ultima varianta este sa recomand persoanelor fizice sa devina pfa si pe urma facem un contract de parteneriat. Asta este singura cale, din pacate. Ma mai intreb, oare ce firme ar accepta ca persoanele fizice sa devina partenerii lor? Nu prea multe, fiindca un partener are o legatura directa cel putin si cu imaginea firmei. Ar fi foarte multe de discutat.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Stat salarii la conventii civile CrinaV CrinaV Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cum arata un stat de salarii la Conventii Civile? Daca aveti un model mi-l puteti trimite pe adresa: ... (vezi toată discuția)
Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)