avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca

Buna ziua,

Am un angajat care doreste incetare contract la zi dar trimite un sms ca doreste acest lucru si nu vine sa faca cererea de demisie. Am dreptul sa il pintez 3 zile nemoticat si sa il concediez cu art. 61 litera a ? Este corest articolul ?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 28 Octombrie 2013
Incetarea c.i.m. in baza art.61 lit.a C.mun. nu se poate efectua decat dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Art.62 alin.2 C.mun. prevede : In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art.61 lit.a, angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.

1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea si comunicarea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.




Alta varianta nu am daca respectivul nu mai vine ? Daca nu doreste sa vina la convocare trebuie sa ii trimis prin posta decizia de sanctionare cu confirmare de primire si eu ce folosesc drept dovada ca am transmis ? Cand pot sa ii inchid contarctul daca acesta nu mai vine ?
Daca respectati procedura de mai sus, atunci i se va inceta c.i.m. in baza art.61 lit.a C.mun.

Orice trimiteti prin posta trimiteti cu confirmare de primire. Astfel incat , veti avea si dovada comunicarii.
Multumesc frumos pentru raspuns, ideea este ca nu am mai avut acest caz si nu stima exact cum sa fac. Am intocmit referat, decizia de constituie comisie si am facut decizia de convocare pe care o trimit. Daca angajtul nu vine la data cand este convocat in urmatoarea zi eu pot sa ii desfac contractul de munca ? Din ce am inteles nu il mai intereseaza ca se angajeaza in alta parte. Pana atunci eu pe pontaj il trec nemotivat? Este corect sa il tin nemotivat din ce am citit nu sunt obligata sa ii suspend contractul?
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute de lege fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, confoirm art.251 alin.3 C.mun.

Alte discuții în legătură

Concediere-pentru cate absente nemotivate? molly27 molly27 Se poate concedia un salariat doar pentru o absenta nemotivata? care e procedura? (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca in lipsa salariatului cristinasova cristinasova Buna ziua, am doua situatii pe care va rog mult sa ma indrumati astfel incat sa pot inchide corect contractele de muna: 1. Un salariat a plecat in Italia din ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru absente nemotivate mariamarineci mariamarineci Buna ziua, O angajata si-a dat demisia incepand cu 29.10.2015. Angajatorul i-a cerut sa stea in perioada de preaviz, dar acesta nu doreste. Cum procedez? Ii ... (vezi toată discuția)