avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit

Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala.
Doresc sa stiu daca este posibil asa ceva. Si ce as putea sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:11, 13 Noiembrie 2013
Sunt unitati scolare unde prin regulamentul interior se precizeaza obligativitatea tinutei,
comportamentului elevilor si cadrelor didactice
In situatiile in care atat elevii cat si cadrele didactice,incalca regulamentul,conducerea unitatii scolare are autoritatea si competenta sa avertizeze si sa aplice sanctiuni,cu scopul legitim de a determina respectarea acestuia
Este normal ca intr-o unitate de invatamant ,sa se impuna conditii stricte,astfel incat sa se incerce a se realiza un climat propice pentru invatatura ,decenta si educatie si pentru a se stopa comportamentele indecente,agresiunile,consumul de substante interzise
Este normal ca intr-o unitate de invatamant conducerea daca este responsabila sa nu permita si sa ia masuri concrete in cadrul derapajelor si depasirea limitelor admise .
Sunt de notoritate,cazurile si abuzurile care se realizeaza si in unitatile scolare care in multe situatii genereaza si favorizeaza acte cu agresiune fizica-fata de care ulterior inclusiv parintii celor impicati ridica pretentii
De regula,la scoala se vine pentru a se invata,nu pentru a se etala coafuri,haine,masini,etc
Este necesar a se face o distinctie concreta intre cea ce se permite in mediul familial si regulile de respectat in scoala,
Este necesar ca atat parintii in mediu familial dar in special colectivul profesoral in mediul scolar sa impuna limite stricte ,nu de alta dar aparitia elevilor in ipostaze "fun" determina o imaginatie diversificata din partea elevilor ,care poate genera atitudini si comportament verbal si fizic diferit,inclusiv violent
Intrebati care este temeiul, verificati Regulamentul, l-ati semnat?
Sunt de acord cu cele aratate de ynocenta, insa toate aceste masuri referitoare la tinuta, atitudine etc. trebuie prevazute undeva, altfel ar insemna ca profesorii instituie reguli subiective.
Pentru a elimina subiectivismul, aceste reguli trebuie sa fie prevazute undeva. Solicitati informatii.
Oricum, excluderea de la ore nu imi amintesc sa fie o sanctiune acceptata in sistemul de invatamant, cel putin nu pentru motiv de suvite. Exmatricularea, scaderea notei la purtare, astea sunt altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
Eu una nu găsesc decât abuzivă această solicitare.Chiar și prevederea într-un regulament școlar este abuzivă.Regulamentul acela ar trebui contestat. Este vorba de spre drepturi ce nu pot fi îngrădite, pentru că legea prevede o gamă largă de drepturi și libertăți :
De pildă, Legea pentru promovarea drepturilor copilului precizează :,, Art. 28
(1) Copilul are dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii sale si nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante. ,,
Art. 48 alin 2) In cadrul procesului instructiv-educativ copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.
Personalitate și individualitatea reprezintă drepturi ce nu pot fi îngrădite. Și sunt doar unele dintre ele.
Am mai auzit despre profesori care nu vor ca elevele să poarte cercei lungi, cerându-le să vină la școală doar cu ,,cerceii de botez,,.
Nu cred că aceste aspecte ar trebui să-i intereseze în mod special pe profesori, ci ei ar trebui să facă totul pentru ca actul de învățământ să fie unul calitativ, și ar mai trebui, să aibă o mai mare adaptabilitate raportată la evoluția socio-culturală. Să lase deoparte superficialitatea și să se aplece asupra problemelor care contează real pentru ca scopul pentru care elevii frecventează școlile să fie atins.
Personal, îi permit pupilei mel ( adică unei domnișoare care are aproape 16 ani și al cărei tutore sunt) să își treacă prin păr câte o urmă de vopsea, dacă ea consideră că acest lucru i-ar crea o imagine mai bună și i-ar crește încrederea în ea și stima de sine.Folosește dermatograful și un luciu de buze.De ce nu , ce drept am eu sau dascălii ei să oprim să se simtă bine cu ea însăși? Poate că pleacă mai fericită spre școală, mai încrezătoare dacă arată așa cum se dorește ea și cum dorește ca celilalți să o observe.Desigur, i-aș sugera, în cazul în care ar fi ceva care ar putea întrece măsura, să nu facă cu părul , fața sau corpul ei ceva anume.Dar dacă ar face-o, ce ar trebui să fac? Doar să consider că,, dacă este într-adevăr ceva aberant, își va da singură seama, îi vor spune prietenii, etc.
Revenind, opinez că este un abuz din partea acelor dascăli, și că un asemeena regulament ar trerbu icontestat.
Depinde, sunt comportamente stabilite prin regulamente in spiritul tipului de educatie pe care il face scoala respectiva. Nu poti veni cu coarne de drac intr-o scoala catolica, nu? Desi poate e o chestiune de personalitate...
Totusi, in cazul doamnei, sunt perfect de acord cu tine, e absurd sa nege copilei un drept elementar la educatie fara un motiv intemeiat, pentru o chestiune aproape puerila ca niste suvite, fie ele si verzi sau mov.
Am avut o colega de clasa care a dorit sa se vopseasca roscata insa, din cauza lipsei de experienta, a oxidantului ales poate, a iesit morcovie. Era un portocaliu care nu spunea rebela sau interesanta, era ca si cum un morcov mare i-a furat parul si l-a dus in lumea lui. Ce sa-i fi facut profesorii? De ce si pentru ce?
Evident că nu cu corniţe, avlil, cu nimic ce ar fi în contradicţie chiar cu regulile , scrise sau nu , ale bunului simţ, moralei, etc, şi nu doar cu un regulament şcolar.
Am găsit un citat al unor puşti pe o reţea de socializare , şi care sună cam aşa,, Nu urâm şcoala , adică ceea ce ar trebui să însemnea:educaţie.Urâm trezitul de dimineaţă, urâm stresul la care suntem supuşi, urâm insultele lşi bătăile de joc pe care le primim de la persoanele de acolo, şi cel mai rău easte că trebuie să le suportăm pentru că pur şi simplu nu putem renunţa la scoală pentru a scăpa de acestea.,,
Anumite posibile încălcări ale unui regulament ar putea fi, în opinia mea, şi o formă de revoltă a elevilor, un răspuns la tratamentul la care uneori sunt supuşi aceştia.
Dar nişte şuviţe, în părul unei adolescente, să fim serioşi...puştoaica mea a avenit zilele trecute cu vârfurile părului ei rozalii, şi, mi-a zis încă de la uşă, în loc de salut:,, să ştii că deseară îmi spăl părul şi se duce culoarea,,...culoarea nu se dusese însă complet , iar doua zi, luni, a fost la şcoală aşa.Nu am primit vreo înştiinţare de la dirigintă .
Nici ca părinte nu prea ai ce să faci, cum să previi asemenea manifestări. Dar, ar trebui să îi iubim şi să îi înţelegem , pentru că orice fiinţă vrea să fie iubită şi înţeleasă, şi cu precădere, aceşti adolescenţi...:)

[ link extern ]



Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Dreptul elevului la personalitate Radamante Radamante 1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii (1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la ... (vezi toată discuția)
Bullying la școală camelllia camelllia Buna ziua, am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar preuniversitar ceapraga ceapraga Buna seara, Am o nelamurire referitoare la Regulamentul scolar. Copilul meu este in clasa a zecea, la un liceu evaluat al treilea pe oras (media de ... (vezi toată discuția)