avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna seara,
Un teren cumparat in 1960 pe baza de chitanta de mana (o am in original).
A fost cumparat de un bunic,ce a decedat in 1983.
Terenul este lipit de restul proprietatii si a fost folosit nemijlocit de familia mea pana in prezent.
Acum,vrem sa facem partajul succesoral si as dori sa fac o cerere pentru uzucapiune pentru acest teren,iar ulterior sa cer partajul.Este corect asa ? Sau mai trebuie si un certificat suplimentar la certificatul de mostenitor ?
Unde se face cererea pt.uzucapiune si cam ce se solicita ?
Cum este timbrata (taxa judiciara de timbru si timbru judiciar) ?
Care ar fi legislatia aplicabila ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 09:11, 3 Ianuarie 2014
incerc pe cat posibil sa ajut ,ma aflu intr-un proces de uzucapiune..daca sunteti din Ardeal adevaratul proprietar il aflati de la OCPI cerand extrasul de carte funciara,acest lucru l-a facut expertul topo pe care l-am angajat,la mine proprietar era cineva de prin 1910 si nu a fost identificat la primarie,s-au facut trei citari la usa instantei si trebuie sa facem una prin anunt intrun ziar.
Va referiti la acte de proprietate ale vanzatorului ?
Pe vremea aceea,nu cred ca avea asa ceva.
Oricum,o sa incerc si la OCPI,sa vad ce imi poate spune.

Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.
Pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

( vechiul Cod civil ).

Va multumesc.Am inteles.Dar,nu-mi trebuie alte acte de proprietate,daca am chitanta in original ?
Sau,pot dovedi ca am platit impozitul la Primarie de cand a intrat in posesie bunicul asupra terenului si pana in prezent.Deci,posesia a fost si este neintrerupta.Am si o cabana pe acest teren,facuta de bunicul,in 1970.
Credeti ca mai am nevoie de alte documente ?
nu neaparat ale vanzatorului,ca poate si el l-a cumparat de la cel care este inscris in CF,dupa cum v-am spus terenul este inscris la cadastru in cartea funciara care se gaseste dupa numarul topo,el figureaza pe cineva,noi nu am mai avut nici un fel de chitanta de prin 1970 de cand au cumparat parintii terenul,am angajat avocat si el s-a ocupat de tot,noi am dus numai doi martoti din sat care sa fie peste 70 de ani sa confirme ca au folosit parintii terenul de peste 30 de ani...azi am avut ultima infatisare(in mai a fost primul termen) si la cine am vandut si-l poate inscrie in cartea funciara
Bininteles trebuie si expert topo,el se ocupa de masuratori si de extrasul de carte funciara.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
dienusa, utilizator

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Ana Maria Coman Ana Maria Coman In momentul de fata, formularea unei cereri privind dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, se intemeiaza pe dispozitiile vechiului cod civil? In ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate badoiadrian badoiadrian undeva in secolul trecut (aprox. 1970) bunicul meu a primit un loc de casa de la unchiul sau(decedat in prezent)..cam prin 1973 bunicul si bunica au inceput ... (vezi toată discuția)