avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii calcul pensie alimentarã - rog rãspuns cât mai ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

calcul pensie alimentarã - rog rãspuns cât mai urgent

Bună seara,
Vă rog să lămuriţi cum se calculează pensie de întreţinere copil 20 % din salariu brut şi să precizaţi şi baza legală.
Eu cred că se calclulează astfel:
luăm un exemplu: dacă debitorul are 2000 RON salariu brut :
- 20% x 2000 RON = 400 RON
2000 RON - 400 RON = 1600 RON
Din cei 1600 RON se plăteşte apoi taxele şi impozitele către stat: CASS, pensie, şomaj şi impozit pe salariu.
Este corect acest calcul?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: av.ciobanunicoleta , utilizator 21:17, 24 Noiembrie 2010
Nu este logic ca pensia de intertinere sa fie calculata la salariul brut.
Nu stiu in ce situatie va aflati platiti sau primiti pensia de intretinere, dar cred ca hotatarea judecatoreasca trebuia atacata.
Poate un consilier juridic sau un avocat poate lamurii situatia (din salariu brut sau din salariu net).
''castigul din munca'' nu poate fi considerat venitul brut.
Buna seara Ciupalas
Sunt in situatia de primire a pensiei alimentare. Tatal copilului a atacat hotararea judecatoreasca tocmai datorita acestui fapt. Atat timp cat legea nu face referire expresa la salariul brut sau net, acest lucru ramane la latitudinea judecatorului, deci ce nu este interzis este admis! daca dvs. stiti concret in care lege se prevede salariul net si nu brut va rog sa o mentionati.
Va multumesc!
Ana 123
Buna seara,
Ana 123 - Potrivit art. 409, alin. (1) Cod procedura civila, "salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
-pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
-pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii."
asa cum bine a spus si Gabriela Pin..
deci se calculeaza din venitul net

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprirea se calculeaza din venitul brut sau net georgiana21 georgiana21 datorita unor imprejurari nefavorabile bineinteles pentru mine am ajuns la executare silita astfel am ajuns sa mi se faca porire la locul de munca din cate ... (vezi toată discuția)
Executare silita liviu.s liviu.s in urma executarii silite, mi s-a pus poprire pe salariu si vanzarea la licitatie a imobilului in care locuiesc.Poprirea pe salariu si pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Executare wap54 wap54 In urma unei hotarari executorii, cat la suta din salariu se poate executa, daca din salariul cuvenit 1/3 e grevat de alte datorii retinute pe stat? Cum se ... (vezi toată discuția)