avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cu ascensorul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cu ascensorul

Buna seara.
Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si reparatii pentru ascensor?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:48, 30 Octombrie 2013
Da.
Ascensorul face parte din proprietatea comuna si, ca orice element de proprietate comuna, pentru intretinere, reparatii si modernizari participa toti proprietarii deoarece toti au o cota-parte indiviza.
Deci service-ul si reparatiile se fac pentru cota de proprietate.

Proprietarii care locuiesc la parter si et. 1 (eventual) pot sa fie scutiti de plata curentului electric folosit la functionarea liftului si asta pentru ca nu il folosesc.
Aceasta scutire trebuie sa fie aprobata in AG si consemnata intr-un PV pe baza caruia sa poata fi scazuta o fractiune din cota globala de curent electric pe care o au proprietarii de platit. Numai o fractiune pentru ca o alta fractiune este consumata de becuri si alte instalatii ale condominiului.
Ascensorul reprezinta parte comuna
Conform norme in vigoare toti proprietarii sunt obligati sa achite integral c/v parti comune-indiferent de etajul unde domiciliaza
Exista legal prevazut ca anumite categorii de proprietari ,prin hotarare a adunarii generale sa fie scutiti de la plata energiei electrice aferent ascensor
bellefille a scris:
Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si reparatii pentru ascensor?

Proprietarii apartamentelor dintr-o scara, da, sunt obligate sa participe la cheltuielile cu intretinerea liftului, chiar daca acele apartamente sunt la parter.
Dar proprietarii spatiilor cu alta destinatie se pot imparti in doua categorii:
- spatiile transformate din apartamente in spatii comerciale care au intrare prin casa scarii ca toate celelalte apartamente de locuit, sunt obligate sa contribuie la plata cheltuielile cu intretinerea liftului
- spatiile comerciale cu aceasta destinatie din constructie care nu au intrare, acces in casa scarii si au acces direct din trotuar, nu au obligatia sa contribuie la plata cheltuielilor cu intretinerea liftului.
Va multumesc pentru detalii,importante si clare.Spatiul este unul cu destinatie comercial din constructie si are intrare direct din strada.As aprecia daca ati avea amabilitatea sa-mi precizati daca distinctia dintre cele doua tipuri de spatii, amintite de dumneavoastra este mentionata intr-un text de lege ,sau este la latitudinea Comitetului Asociatiei de proprietari?Cu consideratie.
Nu exista nici o distinctie intre cele 2 tipuri de spatii. Acea clasificare de care ati mentionat - destinatia spatiului (locuinta sau alta destinatie) nu are legatura cu modul de repartizare a-l cheltuielilor ce se repartizeaza pe cota parte indiviza.

proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara.


Indiferent de tipul de intrare, individuala, comuna, sau prin teleportare, acea proprietate individuala este formata si din cota-parte indiviza din proprietatea comuna.Toate cheltuielile ce repartizeaza dupa cota parte indiviza (intra si reparatia si intretinerea liftului) trebuiesc suportate si de aceste spatii.

@Adriantot
Spre deosebire de sfaturile dvs bune, de data aceasta ati facut o afirmatie eronata.
Si spatiile cu intrare complet separata sunt obligate la plata acestor cheltuieli.


PS. Va pun o intrebare simpla. Ce legatura este intre tipul de intrare (separata, sau comuna) cu liftul ?
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)