avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna ziua! as dori sa stiu daca perioada lucrata intr-o alta tara din UE cu contract de munca se ia in calcul pentru vechimea in cimpul muncii in Romania la indeplinirea virstei legale de pensionare si daca da, ce pasi trebuie sa urmez pentru a beneficia de cest drept, ce acte imi sint necesare pentru aceasta si unde trebuie sa le depun.
Cel mai recent răspuns: Floricica55 , utilizator 12:09, 23 Octombrie 2013

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
ART. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

Mergeti la Casa de pensii si veti afla ce documente va sunt necesare ...Bafta!
Multumesc mult pentru raspuns=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara italia anto_riana anto_riana buna, stie cineva cati ani trebuie sa ai lucrati in italia ,sa poti lua pensie de aici,sau daca pot aduce si anii lucrati in tara aici sa pot lua o singura ... (vezi toată discuția)
Perioada de munca in strainatate, vechime in ro? narcisa_salbatica narcisa_salbatica O persoana lucreaza in strainatate o anumita perioada de timp, cu contract de munca si toate actele legale (permis de munca, permis de rezidenta, plata sume la ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in strainatate. cum procedez pentru ca perioada sa fie luata in calcul pentru pensie? croitorumihail croitorumihail Buna ziua, am 44 de ani, am lucrat in italia 4 ani si 7 luni cu contract de munca, apoi am beneficiat de somaj acolo, as dori sa stiu va rog ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)