avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie comunitara Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie comunitara Italia

buna, stie cineva cati ani trebuie sa ai lucrati in italia ,sa poti lua pensie de aici,sau daca pot aduce si anii lucrati in tara aici sa pot lua o singura pensie ,aici in italia
Cel mai recent răspuns: Asteroma , utilizator 17:59, 3 Mai 2012
Se pot pensiona în Italia, potrivit legislaţiei din acest stat, persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
- Condiţia pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă;
- Condiţiile pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:
1. 5 ani de contribuţii efective în cazul femeilor care au împlinit vârsta de 60 de ani;
2. 5 ani de contribuţii efective în cazul bărbaţilor care au împlinit vârsta de 65 de ani;
3. 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârstă.

[ link extern ]

Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
pentru a putea lua o pensie in Italia trebuie sa aveti cel putin 20 de ani de contributii platite in Italia,la care dupa implinirea virstei de 60 ani se vor adauga si anii de vechime din Romania daca veti face cerere de pensie in Italia.:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)
Se poate intregi pensia din romania cu cotizatiile din italia? sarbuliliana sarbuliliana BUNA SEARA! As dori un raspuns la urmatoarea problema: mama mea este nascuta in anul 1949 si este pensionara din anul 2000. Are domiciliul stabil in Romania ... (vezi toată discuția)
Domiciliez in strainatate. cum mi se stabileste dreptul la pensie? hANGHIUC hANGHIUC am 58 de ani ,lucrez in italia din 2003 cu documente ,in romania pot iesi la pensie de drept .intrebarea mea mi se poate calcula inpreuna atit anii de vechime ... (vezi toată discuția)