avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare firma regim TAXI ; SRL/PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare firma regim TAXI ; SRL/PFA

Problema mea este simpla...vreau sa infiintez o firma cu domeniul de activitate transport in regim TAXI ,ceea ce implica, bineinteles , obtinerea unei autorizatii ( licenta ) TAXI , dar am o mica dilema . Ce este mai bine sa fac pentru asta...o firma SRL sau PFA ? Ce implica una fata de alta..?
Ma refer :
1). SRL-ul implica administrator ( eu ) ,contabil ( colaborare cu firma de contabilitate sau angajat contabil ) . Mai trebuie cumva si cursuri de specializare separat de atestatul de taximetrist ? Nu cunosc ce implica un SRL in domeniu.
2). PFA-ul , care solicita o contabilitate simpla..., dar fara a putea , ulterior, sa instrainez licenta sau spre vanzare firma !
Eu as inclina spre SRL, fiindca as avea mai multe obtiuni...dar poate-mi dati cateva sfaturi in problema mea....SRL / PFA ?
Trebuie sa dau drumul actelor necesare infiintarii si nu stiu ce este mai bine sa fac .
Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
kib, utilizator
Cel mai recent răspuns: username88 , utilizator 17:02, 11 Septembrie 2018
In cazul srl, va trebui sa obtineti si un atestat pentru persoana fizica autorizata, care nu este totuna cu atestatul pentru taximetrist, apoi acea persoana desemnata va trebui sa fie angajata in cadrul srl ( chiar si cu timp partial)
De presupus ca tot dvs veti fi acela, trebuie sa luati in calcul cheltuielile cu acest atestat ( vizita medicala, cursuri exmen etc...) iar daca mai si doriti sa practicati chiar dvs activitatea de taximetrie, va mai trebuie si atestatul de taximetrist.
Contabilitatea in partida dubla, deci contabil sau serv extern de conta.
In cazulPFA trebuie doar atestatul de taximetrist, necesar insa chiar la inregistarea in Reg Com.
Contabilitatea in partida simpla. Daca optati pentru impozitarea in sistem real ( va puteti descurca si fara contabil cu un minim de cunostinte) iar daca optati pentru norma de venit, doar registrul de incasari si plati in care completati doar rubrica venituri.
In ambele situatii 9srl sau PFA, II IF)puteti face angajari.
Referitor la vanzare / instarinare licenta: in cazul vanzarii srl, reguluile sunt aceleasi ca pentru toate srl, iar formalitatile de cesionare licenta sunt ceva mai costisitoare decat in cazul PFA. In cazul cesionarii de catre PFA a unei autorizatii taxi, si pe forumuri gasiti destule pareri contradictorii, si asta datorita paracticii neunitare intalnite la diverse primarii. De aceea cel mai bine mergeti la compartimentul transport din cadrul primariei dvs si cereti informatii cu privire la cesionarea autorizatiei taxai de catre PFA, bine ar fi sa obtineti un raspuns scris
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
mayer, utilizator
Am inteles si va multumesc mult pentru informare..dar cu riscul ca gresesc...din cate am auzit , cu scurt timp in urma , am fost la o firma care infiinteaza firme si consultantul respectiv mi-a spus ca acum nu ar mai fi nevoie de "atestat pentru persoana fizica autorizata" in cadrul SRL-ului .
S-a inselat persoana respectiva sau are dreptate ??
Si daca s-a inselat si trebuie sa iau acel atestat...ce implica acest lucru ( vechime , specializare , studii ) ?
As fi recunoscator pentru un raspuns...!
Multumesc.
In opinia mea, persoana respectiva nu cred ca s-a inselat, insa in legea taximetriei la cap. autorizare, in lista de documente ce trebuiesc prezentate la primarie, inca mai este mentinuta prevederea cu acesasta persoana desemnata, asa cum este ea reglementata de OUG109/2005 respectiv legea 102/2006, desi acestea din urma stipuleaza la art 2, ca prevederile lor nu se aplica transporturilor efectuate cu auto <3,5 tone sau celor cu < 9 locuri. Mai mult decat atat, transportul in regim taxi este un serviciu de transport public local ce face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publica, reglementate de legea 92/2007. La randul sau, legea 92 face si ea trimiteri la OUG 109/2005 si L 102/2006 cu modificarile ulterioare, care asa cum am spus nu se aplica in cazul transp. taxi.
Insa cum in legea taximetriei inca nu a fost modificat articolul care prevede acea obligatie cu persoana desemnata, sunt toate sansele ca reprezentatul compart. transport din cadrul primariei sa respecte intocmai textul de lege si sa va ceara acest atestat pentru persoana desemnata.
In opinia mea, modificarile la legea taximetriei, nu au pus in acord prevederile art 2 din OUG109/2005 respectiv L 102/2006, de aceea va recomand obtinerea unui raspuns in aceasta problema, chiar de la primaria de care apartineti .
Obtinerea atestatului nu cere vechime, specializari... doar cursuri la o scoala agreeata de ministerul transp. vizita medicala, examen organizat de catre ARR.
Va multumesc frumos domnule Mayer pentru rabdare si pentru sfaturi !
Buna ziua, doresc sa va intreb daca s-a mai schimbat ceva privind documentele necesare infiintarii unei firme de taximetrie?S-a eliminat prezentarea statutului de persoana fizica autoizata pentru un SRL?

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi fac o firma de taximetrie PacuraruMihai PacuraruMihai Buna ziua. As vrea sa-mi fac o firma de taximetrie. Este vreun inconvenient faptul ca nu am masina personala si carnet de sofer? Ce acte trebuie sa'mi fac si ... (vezi toată discuția)
Pfa cu adaugare cod caen asigurari 19daNA 19daNA Daca faceti PFA cu cod CAEN 4932 - transporturi cu taxiuri, trebuie sa aveti obligatoriu atestat de taximetrist, altfel nu se poate. SRL-ul cu acest obiect ... (vezi toată discuția)
Va salut cu respect ! de curand am cumparat o masina taxi cu ... Adrian2626 Adrian2626 Va salut cu respect ! De curand am cumparat o masina taxi cu tot cu loc la primarie (adica cu licenta /autorizatie ). Am infintat un srl , masina am trecuto ... (vezi toată discuția)