avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masina second hand - recuperare din pretul platit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masina second hand - recuperare din pretul platit

Buna ziua.
in data de 16 10 2013 am cumparat o masina fara a ma consulta cu un mecanic. dupa ce am terminat cu actele, i am platit o am mers cu ea si mi s a aprins un martor in bord care semnifica presiune mica ulei, am mers cu ea la mecanic si mi s-a spus sa i o dau inapoi ca e stricat motorul ca nu are presiune de ulei in motor (chiuloasa de la un golf 4 1.6) iar toata reparatia m ar consta in jur de 500 euro. l- am sunat pe vanzatorul masini si mi a spus ca nu are nimic sa merg cu ea asa ca nu are nici o problema. mentionez ca nu am garantie incheiata cu el, ce sa fac in aceste conditi? vreau ca macar sa mi dea o parte din bani sa repar masina... , mecanicul mi a spus ca datorita km multi ai masini s a uzat motorul si ca nu e adevarat ca masina are doar 145000in bord cat mi a spus vanzatorul masinii. am fost cu ea in reprezentanta ww si nu are nici un instoic cu masina respectiva
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Buna ziua,

masina dvs are asa numite "vicii ascunse", adica vicii pe care nu le poti vedea cu ochiul liber si oricum nu fara sa ai cunostinte de specialitate.
Ideal ar fi sa ii comunicati vanzatorului ca lucrurile nu vor ramane asa iar acesta sa inteleaga ca dvs puteti obtine in instanta o reducere de pret sau chiar desfiintarea contractului.
Bineinteles, este important si continutul contractului, fiind inevitabila vizita la un avocat. Dupa verificarea actelor, avocatul respectiv va poate indruma, astfel incat sa va realizati drepturile.

Zi buna,
Costi Boncu
Nu stiu in ce masura aceste vicii sunt ascunse... Este o masina veche, 145000 de km pe bord nu-i de colo.
Practica spune sa verifici masina la reprezentanta, la mecanic... omul n-a facut nicio diligenta, a luat masina, a dat banii si gata!
Cred ca are sanse la restituire din pret numai daca, in urma unei evaluari, masina face mai putin.
Viciul ascuns e cel care nu a fost cunoscut si nici nu putea fi cunoscut prin practicile obisnuite de verificare. Or indiferent de practicile obisnuite in domeniu... cumparatorul nu a verificat nimic.
Buna ziua,

definitia legala a viciilor ascunse este data de art. 1707 al.2 NCC :"este ascuns acel viciu care, la data predarii nu putea fi descoperit fara asistenta de specialitate, de catre un cumparator prudent si diligent".
Prin urmare, oricat de prudent si diligent ar fi fost cumparatorul, el nu putea sa verifice presiunea uleiului fara aparatura si cunostinte de specialitate. In concluzie, eu cred ca se poate merge pe solutia data in primul meu raspuns.

Costi Boncu
Imi pare rau, insa pentru ulei exista, asa cum spune domnul, pentru masina in cauza, un martor pe bord. Un beculet care zice: n-am ulei cum trebuie!
Un cumparator diligent macar pornea masina apoi, vazand ca nu intelege cauza problemei, cauta asistenta conform practicii in domeniu SAU macar scria acolo ceva in contract.
Eu nu am spus ca nu e viciu ascuns, doar ca nu stiu daca e sau nu caci nu cunosc negocierea dintre cei doi.
Tot practica zice ca, atunci cand iei o masina, chiar noua, mergi putintel cu ea. Ce facea omul nostru daca nu pornea masina? Sau mergea doar 1 km?
IN plus, in conformitate cu actuala procedura de examinare pentru sofer, trebuie sa cunosti aceste notiuni elementare (si unele chiar nu prea elementare) de mecanica auto. Si sa cunosti bordul masinii. Eu nu stiu daca acest cumparator este si sofer.

De aceea spun, nu sunt sigura ca e viciu ascuns.
acel martor in bord s-a aprins dupa cumpararea masinii.dupa aceea am mers cu ea la mecanic unde am pus-o pe tester si am aflat problema.

Alte discuții în legătură

Am luat țeapă cu o mașină, are motorul praf. Îmi pot recupera banii? Ionut245 Ionut245 Buna ziua. Am nevoie de ajutor. Am cumparat o masina de la o femeie. Aceasta mi.a spus că nu are nimic, dar masina are motorul praf si ma costa mult sa o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. astazi am cumparat o masina ford in valuare de 2500€, ... Bsjahahkaiy67 Bsjahahkaiy67 Buna ziua. Astazi am cumparat o masina Ford in valuare de 2500€, am facut toate actele a fost totul ok. Dupa nici 30 minute de mers, a luat motorul foc, ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o masina care s-a defectat din prima zi dupa achizitionare mioara123 mioara123 Buna ziua, Acum exact 14 zile am cumparat o masina, din 2009 de la un domn care parea de buna credinta. Am vazut masina, mi-a placut cum merge si am fost cu ... (vezi toată discuția)