avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit chirie 2009
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit chirie 2009

buna!
daca am inchiriat un apartament din 1 aprilie 2009, cand se declara si se plateste impozitul pe chirie? intreb, pentru ca proprietarul mi-a spus sa platesc eu lunar impozitul, asa ne-am inteles. Dar incepand cu ce luna si cum se decalra?
va rog sa-mi raspundeti ca el nu-mi spune mai mult. am inteles ca impozitul este 16% din 75% din totalul chiriei,nu?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 21:00, 28 Martie 2009
ART. 82 Stabilirea platilor anticipate de impozit
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. X Venitul net anual impozabil


(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare, precum si venituri din activitati agricole sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, exceptandu-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
(2) Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii. In cazul impunerilor efectuate dupa expirarea termenelor de plata prevazute la alin. (3), contribuabilii au obligatia efectuarii platilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent. Diferenta dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat in anul precedent si suma reprezentand plati anticipate datorate de contribuabil la nivelul trimestrului IV din anul anterior se repartizeaza pe termenele de plata urmatoare din cadrul anului fiscal.
Pentru declaratiile de venit estimativ depuse in luna decembrie nu se mai stabilesc plati anticipate, venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului urmand sa fie supus impozitarii, pe baza deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat. Platile anticipate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda, se stabilesc de organul fiscal astfel:
a) pe baza contractului incheiat intre parti; sau
b) pe baza veniturilor determinate potrivit datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit optiunii. In cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosintei bunurilor reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea.
(3) Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare, pentru care plata impozitului se efectueaza potrivit deciziei emise pe baza declaratiei privind venitul realizat. Contribuabilii care determina venitul net din activitati agricole, potrivit art. 72 si 73, datoreaza plati anticipate catre bugetul de stat pentru impozitul aferent acestui venit, in doua rate egale, astfel : 50% din impozit, pana la data de 1 septembrie inclusiv, si 50% din impozit, pana la data de 15 noiembrie inclusiv.
(4) Termenele si procedura de emitere a deciziilor de plati anticipate vor fi stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
(5) Pentru stabilirea platilor anticipate, organul fiscal va lua ca baza de calcul venitul anual estimat, in toate situatiile in care a fost depusa o declaratie privind venitul estimat pentru anul curent sau venitul net din declaratia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, dupa caz. La stabilirea platilor anticipate se utilizeaza cota de impozit de 16%, prevazuta la art. 43 alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit fiind pensionar Miriam22 Miriam22 Buna ziua stimati specialisti, rog respectuos sa ma lamuriti, daca se poate: sunt pensionara si ca urmare platesc contributie CAS, am si un PFA. Mi-a venit ... (vezi toată discuția)
Lmpozit pe venitul din inchiriere craciun159 craciun159 asi dori sa stiu cum, unde si cat se plateste pentru un contract de inchiriere locuinta (vezi toată discuția)
Pfa platitor de tva itsallaboutme itsallaboutme Buna seara, Eu inca nu mi-am infiintat un PFA, dar ma pregatesc si vreau sa aflu cat mai multe detalii. Am auzit ceva de la o cunostinta care mi s-a parut ... (vezi toată discuția)