avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Obligativitatea organizarii concursului de recrutare ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Obligativitatea organizarii concursului de recrutare secretar u.a.t.

In urma unui anunt de pe site-ul ANFP, m-am inscris la un concurs pentru ocuparea unei functii publice vacante de secretar comuna. Cu o zi inainte de data programata pentru proba scrisa, am fost anuntata de catre secretarul comisiei cu privire la faptul ca procedura concursului a fost suspendata, pe motiv ca nu s-a intrunit comisia in vederea sustinerii probei de selectie a dosarelor.
Desi trecuse perioada de ocupare temporara, respectiv cele 6 luni, de catre un functionar public a unei functii de conducere, primarul respectiv nu a mai reprogramat concursul de recrutare.
Am facut sesizare catre conducerea ANFP, pentru obligarea primarului de a organiza concurs de recrutare pentru functia vacanta de secretar al comunei, argumentand ca aceasta obligatie ii revine prin lege, ca in termen de 30 de zile de la vacantare, postul sa fie scos la concurs, fiind expirata si perioada de ocupare temporara a functiei, aceea de 6 luni, primarul sustragandu-se de la obligatiile legale de a face demersuri in vederea ocuparii functiei de secreatr comuna, functie care are atributii in avizarea legalitatii actelor administrative emise de primar si adoptate de consiliul local.
Desi in legea 188/1999 este stipulat clar, ca ANFP are ca atributie monitorizarea si controlul modului de aplicare a legislatiei privind functia publica (art. 22, alin. 1, lit, c), ca urmare a sesizarii, am primit raspuns de la ANFP ca "agentia nu are posibilitatea de a obliga o institutie de a initia demararea unui concurs de recrutare".
Ba mai mult, primarul a obtinut avizul ANFP, pentru inca 3 luni, desi legea 188/1999 este clara, in ceea ce priveste exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere vacante, perioada de 6 luni prelungindu-se cu inca 3 luni, daca institutia a organizat concurs si functia nu a fost ocupata, in conditiile legii.

Ce parere aveti despre aceasta situatie, si carei institutii ma pot adresa pentru respectarea legii 188/1999?

Cum interpretati raspunsul ANFP "agentia nu are posibilitatea de a obliga o institutie de a initia demararea unui concurs de recrutare"?
Cel mai recent răspuns: CarrieBradshaw , utilizator 17:46, 28 Octombrie 2014
Buna ziua! Am trecut si eu printr-o situatie asemanatoare, ANFP-ul are rolul de a verifica daca sunt intrunite toate conditiile pentru a se scoate un post la concurs, precum si derularea concursului, nu trebuie sa luati de bune termenele din lege, pentru ca daca nu se respecta conditiile si procedurile necesare publicarii si desfasurarii unui concurs, ANFP-ul poate sa-l suspende pana cand totul este corect, in cazul meu concursul a fost organizat si s-a desfasurat la prefectura, iar axa a fost primaria respectiva, ANFP, iar la final prefectura, unde s-a tinut concursul. Sfatul meu este sa va adresati primariei/primarului comunei respective ,,in termeni mai prietenosi" pentru o mai buna informare pe viitor.
plangere penala impotriva primarului, pentru abuz in serviciu.
Asa este florin_brindas, multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Secretar comuna cosminic cosminic in cazul in care la concursul ptr ocuparea functiei de secretar cumuna niciun cuncurent nu a fost admis cand se va mai scoate postul la concurs si de catre ... (vezi toată discuția)
Cine organizeaza concursul pentru ocuparea unui post vacant de secretar comuna? bogdanmarinela bogdanmarinela Cine organizeaza concursul pentru ocuparea unui post vacant de secretar comuna si ce trebuie sa faca Primaria? (vezi toată discuția)
Salariul unei persoane care exercita cu caracter temporar o functie publica de conducere viorina67 viorina67 Un functionar public din cadrul unei Primarii municipale ,inspector as. 1 care pana in dec .2011 a avut salariul de incadrare 976 lei, a dat examen pentru ... (vezi toată discuția)