avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Durata intampinare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Durata intampinare

Buna ziua!
Am primit o cere de chemare in judecata, de fapt nu stiu cum sa-i spun , cineva m-a reclamat la tribunal, sectia civila , deci nu la judecatorie aveam termen 25 de zile sa trimit punctul de vedere, eventuale intampinari, intrebarea mea este 25 de zile cum se socotesc ? Reclamatia a fost inregistrata pe 30.09, banuiesc eu ca prin posta a ajuns dupa respectiva data la mine... deci de cand se socotesc zilele respective ?. O alta intrebare, se considera data postei (expedierea) , data la care s-a depus intampinarea, sau data primirii?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:44, 30 Octombrie 2013
se socotesc 25 zile de la data primirii,inclusiv sambata,duminica.mie asa mi a socotit avocatul zilele acestea.
Termenul de 25 de zile se calculeaza de la data comunicarii plicului la domiciliul dvs. ( data stampilei).
Termenul se calculeaza pe zile libere ( calendaristice ), fara prima si ultima zi , conform disp.art 181 c.proc. si urm.
Art. 181
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
...................................
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
.....................................
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.
Art. 182
Împlinirea termenului
(1) Termenul care se socoteşte pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlineşte la ora 24,00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură.
(2) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanţă sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal, dispoziţiile art. 183 fiind aplicabile.
Art. 183
Actele depuse la poştă, servicii specializate de curierat, unităţi militare sau locuri de deţinere
(1) Actul de procedură depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare este socotit a fi făcut în termen.
............................................
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), recipisa oficiului poştal, precum şi înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militară sau de administraţia locului de deţinere, pe actul depus, servesc ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată.





Multumesc mult pentru lamuriri.
In cazul in care nu se iau in considerare documentele trimise prin posta , este posibila prezentarea acestora la prima infatisare ?
Va multumesc mult
Cata vreme intampinarea este depusa in termen procedural, nu vad posibilitatea ivirii vreunei probleme, insa pentru orice eventualitate, pastrati o copie al intampinarii, a inscrisurile anexate expediate si dovezile postale ale depunerii acesteia, adica chitanta de plata a depunerii plicului cu confirmare de primire si confirmarea atunci cand o veti primi.
Obisnuiesc sa scriu atat pe plic cat si pe confirmarea de primire, inscrisul pe care il expediez ( ex. intampinare si acte in dos. civ. nr.) pe care il comunic in plic, tocmai pentru a face dovada continutului plicului, in cazul unei nefaste intamplari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen recurs - mod de calcul ContSters295489 ContSters295489 Am avut un proces in 16/06 s-a dat pronuntarea.Noi nu am primit nimic timp de aproape 3 luni.Mama mea a facut cerere in data de 11/09 iar in 12/09 a zis ca nu ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează termenul de apel? CalinuMihai CalinuMihai \" ...cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul X. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi,........ \" ... (vezi toată discuția)
Ce data este considerata in termen ? geavela geavela Buna ziua ,Am facut o cerere de apel dupa 25 de zile de la primirea hotaririi prin posta , in 29 iunie . Am trimis cererea de apel cu motive si taxa de timbru ... (vezi toată discuția)