avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se calculează termenul de apel?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se calculează termenul de apel?

" ...cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul X. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi,........ "
Aceste 10 zile de la comunicare inseamna 10 zile din momentul cand hotararea va sosi acasa prin posta sau 10 zile de la pronuntarea hotararii in sedinta publica ?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 19:23, 12 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara
10 zile calendaristice din momentul cand va vine sentinta acasa.
Daca a 10-a zi cade sambata sau duminica sau intr-o zi libera (sarbatoare legala) atunci termenul se implineste in prima zi lucratoare care urmeaza.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de apel se calculeaza de la data comunicarii hotararii la adresa de domiciliul ( data stampilei de la destinatar.).
Nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul si nici ziua in care se implineste.
Cand ultima zi cade intr-o zi nelucratoare, atunci termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
Art.181 c.proc.civ.
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2017
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul curge de la comunicare, data postei, si se calculeaza pe zile libere, adica, nu se ia in calcul ziua de cand incepe si ziua in care se implineste termenul .
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara!
Termenul se implineste vineri daca ultima zi numarata pica joi, adica termen 10 zile si a zecea zi e joia, actiunea se depune vineri. Discutia este aici ora cand se depune vineri deoarece exista RIL care statueaza aceasta procedura.

[ link extern ] /

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 34/2017 (comunicat): Art. 182 şi art. 183 din Codul de procedură civilă
Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în ședința din 15 mai 2017, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate o chestiune de drept: „interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 182 și art. 183 Cod procedură civilă”.

Obiectul dezlegării chestiunii de drept


Codul de procedură civilă

„Art. 182 („Împlinirea termenului”)

(1) Termenul care se socotește pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 24,00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură.
(2) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanță sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal, dispozițiile art. 183 fiind aplicabile”.

„Art. 183 („Actele depuse la poștă, servicii specializate de curierat, unități militare sau locuri de deținere”)

(1) Actul de procedură depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poștal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare este socotit a fi făcut în termen.

(2) Actul depus de partea interesată înăuntrul termenului prevăzut de lege la unitatea militară ori la administrația locului de deținere unde se află această parte este, de asemenea, considerat ca făcut în termen.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) și (2), recipisa oficiului poștal, precum și înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militară sau de administrația locului de deținere, pe actul depus, servesc ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen recurs - mod de calcul ContSters295489 ContSters295489 Am avut un proces in 16/06 s-a dat pronuntarea.Noi nu am primit nimic timp de aproape 3 luni.Mama mea a facut cerere in data de 11/09 iar in 12/09 a zis ca nu ... (vezi toată discuția)
Durata intampinare doriangray doriangray Buna ziua! Am primit o cere de chemare in judecata, de fapt nu stiu cum sa-i spun , cineva m-a reclamat la tribunal, sectia civila , deci nu la judecatorie ... (vezi toată discuția)
calcul termene procedurale romanul11 romanul11 RASPUNSUL LA O CERERE MODIFICATOARE (ART 204 CPC), trebuie depus cu 10 zile inainte de termenul fixat pentru judecata. Acest termen este 19.02.2024. Care ... (vezi toată discuția)