avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinerea autoritatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinerea autoritatii parintesti

buna seara
dupa citit si recitit legi, normative, sfaturi si tot ce am mai gasit am decis sa ma adresez dumneavoastra. problema mea este urmatoarea:
detin o hotarare de divort definitiva si irevocabila in care scrie asa.
-instanta declara desfacuta prin divort casatoria ....din vina exclusiva a paratului
-dispune ca exercitarea autoritatii parintesti sa se faca in comun, de catre ambii parinti
-stabileste domiciliul minorului la reclamanta( adica eu)
obliga paratul la plata pensiei alimentae de 175 lei lunar......
situatia este urmatoarea: eu, impreuna cu fii mei( minorul in cauza si fiica avuta in afara casatoriei) locuiesc in italia, unde avem rezidenta, asigurare medicala te necesare si unde fiii mei frecventeaza scoala( cea mare cls a 8a si cel mic cls a 1a).
1. pe 21 martie pasaportul celui mic expira si trebuie sa ma duc la milano la consulat sa facem cerere pt eliberarea unuia nou., doar ca tatal copilului ( si el in italia) nu are posibilitatea sa vina pt a-si da acordul si nici nu are posibilitatea sa ne faca procurile necesare. intrebare:
exista posibilitatea sa fac pasaport copilului fara acordul tatalui?
2. dat fiind ca oriunde merg mi se cere semnatura tatalui iar el nu are posibilitatea sa fie la dispozitia noastra ( mentionez si ca nu a platit niciodata pensia alimentara si are contacte sporadice cu copilul. in general il cautam noi) as putea cere obtinerea autoritatii parintesti depline, lucru ce ne-ar usura viata tuturor, si ce procedura ar trebui sa demarez pt a reusi?
3. inclin sa cred ca exista posibilitatea ca tatal sa fie de acord ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de catre mine dat fiind ca avem rapoturi cordiale si noi nu emitem nici o pretentie iar el poate veni sa-si vada copilul ori de cate ori vrea. exista o procedura prin care el si-ar putea da acordul in acesta privinta?
4. dat fiind ca domiciliul copilului este stabilit la mine iar eu am si rezidenta in italia as putea scoate copilul di romania la intoarcerea di vacanta fara sa fie nevoie de imputernicirea tatalui?
sper ca am fost clara in exprimare si nu am facut prea multe greseli.
va multumesc pentru rabdare.
1) nu
2) tot in instanta, nu stiu daca veti reusi daca nu ati convins instanta de prima data.
3) in instanta prin intampinare, sa recunoasca ca nu se poate ocupa de copil, ca locuiti la distanta, ca autoritatea parinteasca in comun mai mult va incurca..
4) nu pt ca nu se specifica in hotarare unde exact e domiciliul copilului. Nu merge asa.. copilul sta la mama si mama e in Italia si automat copilul poate sa plece in Italia si maine mama se muta in Franta si pleaca cu copilul acolo, nu. Din tara iesiti cu hotarare in care sa fie scris ori ca exercitati singura autoritatea parinteasca, ori ca suplineste acordul tatalui, ori ca minorul are domiciliul in Italia.


Deplasarea copiilor in tara si in strainatate , in cazul exercitarii autoritatii parintesti in comun, se realizeaza cu acordul ambilor parinti.

Orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.( va puteti adresa instantei de judecata pentru solicitand pe calea ordonantei presedintiale pronuntarea unei hotarari prin care sa se suplineasca acordul paratului pentru ca minorul sa calatoreasca in strainatate impreuna cu reclamanta).


Legea nr.272/2004 a fost modificata de Legea nr.257/2013:

15. La articolul 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Deplasarea copiilor in strainatate se realizeaza cu respectarea prevederilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare."

Legea nr.248/2005:

Art.31

(2) Organele politiei de frontiera vor intrerupe, de asemenea, calatoria minorului, chiar daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 30, in urmatoarele situatii:
...
(3) Iesirea din Romania a minorilor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 30 alin. (2) si (3), se permite numai dupa solutionarea neintelegerilor de catre instanta de judecata, in conditiile legii.

Art. 17. - (1) Minorilor cetăţeni români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate li se eliberează paşapoarte simple electronice în următoarele condiţii:
a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal;


b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal.


(2) Emiterea paşaportului simplu electronic pentru minor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 17 ind. 1 alin. (1) lit. e), se efectuează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din tara cu un copil minor fara acordul unuia din parinti Cata-LinaC Cata-LinaC Buna ziua! As dori sa stiu daca este posibil sa ies din tara cu fetita mea de 5 ani,fara acordul fostului sot.Mentionez ca suntem divortati la notar,fetita ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui pentru scoaterea copilului din tara cris777 cris777 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele 2 situatii: 1. Parinti necasatoriti, [u]tatal apare in certificatul de nastere al copilului[/u], ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor roman cu domiciliul in italia Albertodora Albertodora Pasaport roman cu domiciliul in Italia pentru minor in urma divortului parintilor,sentinta in care s-a decis autoritate esclusiva a mamei ,domiciliul fiind la ... (vezi toată discuția)