avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordul tatalui pentru scoaterea copilului din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordul tatalui pentru scoaterea copilului din tara

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele 2 situatii:
1. Parinti necasatoriti, tatal apare in certificatul de nastere al copilului, copilul poarta numele de familie al tatalui - pot scoate copilul din tara (in concediu) fara acordul tatalui?
2. Parinti necasatoriti, tatal apare in certificatul de nastere al copilului, copilul poarta numele de familie al mamei - pot scoate copilul din tara (in concediu) fara acordul tatalui?

In afara de aceasta situatie, exista altele in care nu ar fi necesar acordul tatalui daca copilul poarta numele de familie al mamei? Ar fi acesta un avantaj la declararea copilului?

PS Mentionez ca am mai gasit un subiect cu aceasta tema, insa nu am regasit aceeasi problema.

MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: cris777 , utilizator 21:22, 26 Noiembrie 2013
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;

este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte;
1. NU
2 NU
In ambele cazuri, aveti nevoie de acordul tatalui sau o hotarare Judecatoreasca care sa suplineasca acest acord.
Daca nu ar fi recunoascut de tata, nu l-ar avea ca tata in certificat, nu mai e nevoie de acord sau daca mama exercita singura autoritatea parinteasca in urma unui proces desigur.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Buna ziua,

indiferent de numele pe care il poarta copilul, este nevoie de procura notariala in care un parintele ( mama sau tatal) declara expres ca este de acord ca celalalt parinte sa scoata din tara copilul minor.

Costi Boncu
Buna ziua.
In oricare din situatii, potrivit legislatiei din Romania, in Certificatul de nastere apare in mod obligatoriu numele parintilor.
Asadar, pentru a pleca cu copilul din tara pentru orice motiv fie el si vacanta, este necesar acordul celuilalt parinte.
Exceptia situatiei de mai sus o constituie dupa caz situatia in care unul din parinti a decedat sau a fost decazut din drepturile parintesti, in ambele cazuri exercitarea drepturilor parintesti se face de catre un singur parinte, in aceasta situatie nu mai este necesar acordul de care vorbiti dumneavoastra.
Nu are importanta ca parintii sunt casatoriti ori nu, caci exercitarea autoritatii parintesti se fac in comun de catre ambii parinti, daca prin alt act nu se dispune altfel.
Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti, in situatiile expuse de dumneavoastra

Orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.( va puteti adresa instantei de judecata pentru solicitand pe calea ordonantei presedintiale pronuntarea unei hotarari prin caresa se suplineasca acordul paratului pentru ca minorii sa calatoreasca in strainatate impreuna cu reclamanta).



Legea nr.272/2004 a fost modificata de Legea nr.257/2013:

15. La articolul 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Deplasarea copiilor in strainatate se realizeaza cu respectarea prevederilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare."

Legea nr.248/2005:

Art.31

(2) Organele politiei de frontiera vor intrerupe, de asemenea, calatoria minorului, chiar daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 30, in urmatoarele situatii:
...
(3) Iesirea din Romania a minorilor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 30 alin. (2) si (3), se permite numai dupa solutionarea neintelegerilor de catre instanta de judecata, in conditiile legii.



Art. 17. - (1) Minorilor cetăţeni români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate li se eliberează paşapoarte simple electronice în următoarele condiţii:

a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal;

b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal.

(2) Emiterea paşaportului simplu electronic pentru minor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 17 ind. 1 alin. (1) lit. e), se efectuează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii.


Adresati-va instantei de judecata.

Succes.



Alte discuții în legătură

Iesirea din tara cu un copil minor fara acordul unuia din parinti Cata-LinaC Cata-LinaC Buna ziua! As dori sa stiu daca este posibil sa ies din tara cu fetita mea de 5 ani,fara acordul fostului sot.Mentionez ca suntem divortati la notar,fetita ... (vezi toată discuția)
Obtinerea autoritatii parintesti simona-lacatus simona-lacatus buna seara dupa citit si recitit legi, normative, sfaturi si tot ce am mai gasit am decis sa ma adresez dumneavoastra. problema mea este urmatoarea: detin ... (vezi toată discuția)
Dubla nationalitate copil minor iesire din tara monique78ro monique78ro Fetita mea este olandeza si romanca. Are domiciliul in Olanda si carte de identitate olandeza. Are certificat de nastere olandez, nascuta in Olanda si ... (vezi toată discuția)