avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire de la banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire de la banca

Buna ziua!
Bancile pot solicita infiintarea popririi pentru salariati cu credite restante daca societatea nu s-a angajat in nici un fel atunci cand a emis adeverinta de venit?
Si nu trebuie investite cu titlu executoriu sau deja sunt?
Cel mai recent răspuns: george26 , utilizator 15:29, 25 August 2009
Aveti dreptate insa ceea ce stiam despre poprire Codul civil era faptul ca poprirea o poate executa instanta sau executorul judecatoresc.
E greu la inceput sa intelegi in practica toate institutiile de drept care in facultate sunt predate cum sunt predate, ca si cum ar fi cai verzi pe peretii amfiteatrului, si nicidecum lucruri reale care au o forma anume, un continut individualizat s.a.m.d. Viata bate filmul, si practica teoria! =D>
Totusi, stimata colega, poprirea nu este printre chestiile cele mai dificile, si credeti-ma, lecturarea art. 452-461 Cod procedura civila va fi cat se poate de edificatoare, veti intelege mai bine ce aveti de facut decat asteptand raspunsuri pe forum.
Din perspectiva dvs., a tertului poprit, lucrurile sunt simple. Banca, sau orice alt creditor, va trimite prin executor adresa de infiintare a popririi, cu anexa titlul executoriu - contractul de credit in speta de fata, care conform art. 120 din OUG 99/2006 constituie titlu executoriu fara alta formalitate ( deci nu se investeste cu formula executorie).
Dvs., daca aveti calitatea de tert poprit - adica daca debitorul urmarit mai este angajatul societatii - aveti obligatia sa raspundeti in termen de 15 zile acestei adrese, precizand acest lucru - ca aveti calitatea de tert poprit si ati infiintat poprirea pana la concurenta sumei prevazuta in adresa de poprire ( trebuie sa verificati ca aceasta suma sa fie aceeasi care rezulta din titlul executoriu plus eventualul proces-verbal de cheltuieli de executare silita).
Dupa care, in fiecare luna cand se platesc salariile in firma, serviciul contabilitate va retine 1/3 din salariu pentru a fi virati in contul indicat in adresa de poprire, pana la stingerea datoriei sau trimiterea unor dispozitii de suspendare/ridicare de poprire de catre executor/instanta de judecata.
In cazul in care pentru acelasi angajat se infiinteaza mai multe popriri, suma lor nu poate depasi 1/2 din salariu.
Atunci cand sunt mai multe urmariri pentru aceeasi persoana, ordinea de preferinta va fi cea din art. 563 cod procedura civila. Nu in codul civil!
Art. 453. - (1) Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului, de executorul judecătoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul terţului poprit.
Unde scrie in CPC despre ex. bancari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintarea popririi Alina Alina Alina Alina Buna ziua As vrea sa va prezint urmatoarea speta si daca se poate sa-mi dati unsfat Avem un debitor impotriva caruia am obtinut un titlul executoriu si l-am ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala prin notificare cesiune de creanta Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Ma confrunt cu o situatie pe care nu am mai intalnit-o. Societatea la care lucrez a primit o Notificare de cesiune a creantei, comunicata prin ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu michella73 michella73 Buna ziua, in 2008 am facut o refinantare in valoare de 22500 lei, in 2010 in urma taieri salariilor cu 25% am inceput sa nu mai pot achita ratele am facut ... (vezi toată discuția)