avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Facturare materiale consumate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Facturare materiale consumate

Buna ziua,
Firma achizitioneaza materiale pe care le consuma la alta societate, dar societatea respectiva le vrea facturare separat si nu impreuna cu manopera.
Inrebarea este cum sa procedez: le pot face intrare pe 3028 si consum 6028 si apoi sa le facturez ? dar aici apare dilema pe ce cont de venituri le inregistrez pt. ca nu sunt materii prime pentru a le inreg.pe 701
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:28, 31 Octombrie 2013
Eu inteleg ca prestati servicii (gen reparatii).

Daca bunurile pe care le-ati cumparat, apar distinct in factura atunci sunt considerate marfuri.

Ordin 3055/2009:

154 - (1) În cadrul stocurilor se cuprind:
a) mărfurile, şi anume bunurile pe care entitatea le cumpără în vederea revânzării sau produsele predate spre vânzare magazinelor proprii;



Daca sunt parte a unui lucrari/prestatii, acestea nu apar in factura, ci factura o emiteti scriind prestari servicii cf deviz. in deviz specificati cat sunt materialele si cat manopera.

Sau poate nu am inteles ce anume vindeti, pt ca vorbiti si de contul 701.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Eu prestez servicii unei firme, serviciile cuprind materiale si manopera, problema mea este ca firma respectiva vrea doua facturi, una de manopera si una de materiale ( cu toate ca materialele le consum eu in prestarea de serviciu ). Manopra o inregistrez pe 704 dar cum inregistrez materiale cand le cumpar si apoi pe facturez mai departe cu toate ca le consum eu pentru ei.
iuli-ana a scris:

Eu prestez servicii unei firme, serviciile cuprind materiale si manopera, problema mea este ca firma respectiva vrea doua facturi, una de manopera si una de materiale ( cu toate ca materialele le consum eu in prestarea de serviciu ). Manopra o inregistrez pe 704 dar cum inregistrez materiale cand le cumpar si apoi pe facturez mai departe cu toate ca le consum eu pentru ei.


Nu vad altfel decat inregistrarea acestora ca marfuri. Sa aveti in obiect activitate acest cod CAEN (comert cu acele materiale).

Daca clientul cumpara de altundeva materialele d-voastra cum faceti? Cred ca emiteti doar factura de manopera. Sau daca un client doreste doar piesele emiteti factura pt acestea si atat.
Buna dimineata,
Am voie sa le vand ca marfuri dar fara adaos mai ales ca sunt consumate de angajatii mei in prestarea de servicii?
iuli-ana a scris:

Buna dimineata,
Am voie sa le vand ca marfuri dar fara adaos mai ales ca sunt consumate de angajatii mei in prestarea de servicii?


OG 99 / 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă:


Art. 17. - Este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 16 lit. a) -c), e)-i), precum şi în cazul produselor aflate în pachete de servicii. Prin vânzare în pierdere, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege orice vânzare la un preţ egal sau inferior costului de achiziţie, astfel cum acesta este definit în reglementările legale în vigoare.



Art. 16. - Prin vânzări cu preţ redus, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege:
a) vânzări de lichidare;
b) vânzări de soldare;
c) vânzări efectuate în structuri de vânzare denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică;
d) vânzări promoţionale;
e) vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut şi este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale;

f) vânzări ale produselor care într-o perioadă de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vândute;
g) vânzări accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapidă sau a căror conservare nu mai poate fi asigurată până la limita termenului de valabilitate;
h) vânzarea unui produs la un preţ aliniat la cel legal practicat de ceilalţi comercianţi din aceeaşi zonă comercială, pentru acelaşi produs, determinat de mediul concurenţial;
i) vânzarea produselor cu caracteristici identice, ale căror preţuri de reaprovizionare s-au diminuat.

Norme Art. 17

15. În categoria produselor aflate în pachete de servicii intră: pâinea sau apa minerală oferite gratuit consumatorilor, în cazul serviciilor de alimentaţie publică, telefonul oferit gratuit consumatorilor, în cazul pachetelor de servicii telefonice sau alte asemenea cazuri.
16. Costul de achiziţie al unui produs este egal cu preţul de cumpărare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare şi alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea în stare de utilitate sau intrarea în gestiune a produsului respectiv.


Art. 73. - Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
....
5. oferirea spre vânzare a produselor în pierdere în alte cazuri decât cele prevăzute la art. 17, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată;



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare licitatii online Ana Christina Bucur Ana Christina Bucur Offff...nici eu nu prea stiu sa explic ce vreau Este un site de licitatii online....adica.....de ex am un tv de vanzare (cumparat cu 1000 lei ) si licitatia ... (vezi toată discuția)
Pret de vanzare mai mic decat cel din nir vmkriss vmkriss Pentru o intreprindere individuala neplatitoare de tva vanzare cu amanuntul Am nir pe fiecare factura intrata, se poate vinde cu un pret mai mic unul din ... (vezi toată discuția)
Monografie productie book2 book2 Primesc comanda de la pers. fizice intr-un showroom de prezentare pentru executarea unor perdele si draperi , eu comand materialul si execut comanta la ... (vezi toată discuția)