avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozitare despagubiri la microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozitare despagubiri la microintreprindere

Buna ziua

va rog sa ma ajutati cu o problema de fiscalitate:
O soc. incadrata la micro pe 2013 incaseaza sume care depasesc cei 65.000 eur , in urma unei sentinte judecatoresti - titlu executoriu prin care s-a dispus despagubirea societatii cu c-val unui mijloc fix ce nu a mai fost restituit in urma unui contract de inchiriere; sume pe care le-am inregistrat in contul 7581 .
Intrebarea mea este daca aceste venituri sunt incluse in baza de impozitare si baza de calcul a veniturilor pentru 3% , deoarece la litera :
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii

se interpreteaza de unii ca e vorba doar de despagubirile de la societăţile de asigurare/reasigurare.

multumesc frumos!!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:42, 4 Noiembrie 2013
Si eu tot asa inteleg ca g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii. se refera de exemplu venituri despagubiri din asigurare casco auto.
IN CODUL FISCAL EXISTA 2 ASEMENEA FRAZE DAR CARE AU INTELESURI DIFERITE SAU NU?

ART. 15 Scutiri

(2) Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:

a) cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;

........

m) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;__________________SE OBSERVA CA NU EXISTA NICI O VIRGULA IN TEXT DECI CLAR E VORBA DOAR DE DESPAGUBIRI DE LA SOC DE ASIG

ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

CARE E DIFERENTA DINTRE CELE DOUA FRAZE?
CE ROL AU VIRGULELE de la litera g) ?

EU LE-AM INTERPRETAT CA FIIND O ENUMERARE DE VENITURI SI ANUME DIN DESPAGUBIRI SI DE LA FIRME DE ASIGURARI ... E CORECT SAU NU?
EUGENIAP a scris:

IN CODUL FISCAL EXISTA 2 ASEMENEA FRAZE DAR CARE AU INTELESURI DIFERITE SAU NU?

ART. 15 Scutiri

(2) Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:

a) cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;

........

m) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;__________________SE OBSERVA CA NU EXISTA NICI O VIRGULA IN TEXT DECI CLAR E VORBA DOAR DE DESPAGUBIRI DE LA SOC DE ASIG

ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

CARE E DIFERENTA DINTRE CELE DOUA FRAZE?
CE ROL AU VIRGULELE de la litera g) ?

EU LE-AM INTERPRETAT CA FIIND O ENUMERARE DE VENITURI SI ANUME DIN DESPAGUBIRI SI DE LA FIRME DE ASIGURARI ... E CORECT SAU NU?

Cred ca daca era o enumerare se punea "si".

Vedeti tot art Art. 112^7. - (1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii de exploatare;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;

Cred ca daca era vorba de veniturile realizate ....de la societăţile de asigurare/reasigurare s-ar fi pus veniturile realizate din despăgubiri si de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul microintreprinderilor EleonoraM EleonoraM buna ziua intrebarea mea este: microintreprinderile care sunt obligate de la 1 februarie 2013 sa plateasca 3% impozit pe venit, mai pot sa-si deduca ... (vezi toată discuția)
Impozitarea veniturilor din chiria incasata de un srl cu impozitare 3% pe venituri lexap35 lexap35 Un srl subinchiriaza,cu acordul proprietarului, unei persoane fizice, o parte din sediul sau,obtinut prin contract de comodat.Cum se calculeaza impozitul ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit venit microintreprindere cu activitate de comert Max22 Max22 va rog sa ma ajutati cu modul de calcul al impozitului pe venitul microintreprinderilor in cazul unei societati cu activitate de comert . multumesc (vezi toată discuția)