avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj

Buna ziua,
Am o problema in ceia ce priveste acordarea ajutorului de somaj, si anume:
- am fost incadrat in invatamnt pe perioada 1 septembrie 2011-31 august 2012 cu norma de 0,72, iar pe perioada 1 septembrie 2012-2 august 2013 cu o norma de 0,55;
- am depus dosarul pentru acordarea ajutorului de somaj pe 13 august 2013;
- abia saptamana trecuta am aflat ca dosarul meu nu este aprobat pe motiv ca din actele contabile rezulta contributia la stat pe o perioada de 7 luni si o zi;
Sa fie o greseala in actele contabile ale angajatorului sau conform perioadei in care am fost angajat si cu normele scrise mai sus nu beneficiez de ajutorul de somaj?
Sper sa aflu un raspuns corect ca sa stiu ce trebuie sa fac.
va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 14:13, 1 Noiembrie 2013
Domnule Ionel, sunteti din Bucuresti? In primul rand cereti desfasuratorul stagiului de cotizare de la A.M.O.F.M. Bucuresti, sau din zona in care locuiti. Din acest document rezulta numarul de ore lucrate zilnic. Nu imi dau seama ce inseamna norma de 0.72 si 0.55. Cat inseamna in ore zilnice? Apoi, cu un calcul prezis, putem face o plangere prealabila catre directoarea A.L.O.F.M care a emis decizia administrativa prin care vi se respinge dreptul la somaj. Daca nici asa nu rezolvati nimic, in termen de doua saptamani va adresati instantei. Desi nu este necesara formularea unei plangeri in aceasta situatie (A.L.O.F.M avand termen de 30 de zile sa va raspunda, iar dumneavoastra avand termen tot de 30 de zile in care sa contestati in instanta decizia administrativa emisa de ei), aceasta poate rezolva totusi problema pe cale amiabila. Totusi, trebuie calculat cu precizie stagiul de cotizare. Va pot ajuta chiar cu un model de plangere prealabila, dar la care trebuie atasata o copie a stagiului de cotizare emis de ei.
Si inca ceva, angajatorul a fost privat? exista posibilitatea ca acesta sa nu va fi angajat cu norma pe care dumneavoastra o prestati, pentru a plati contributii mai mici si atunci situatia este fara iesire. Mi se pare prea mica perioada calculata din actele contabile si tind sa cred mai mult acest ultim aspect.
1. - Au dreptate cei de la Agentia de Somaj.
- Dvs. ati avut contract individual de munca cu timp partial adica cu un timp mai mic decat durata normala a timpului de munca.
-

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 17.
(1) În aplicarea prevederilor art. 34 alin. (1.2) din lege, stagiul de cotizare aferent unui contract individual de muncã cu timp parţial se stabileşte ca raport între timpul de muncã pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã cu timp parţial şi durata normalã a timpului de muncã.
...
Totusi nu inteleg, eu am lucrat 22 de luni neintrerupte din care am cotizat conform normei mentionata in mesajul intitial, mai mult de jumatate pt fiecare luna in parte( in primele 11 luni norma de incadrare si probabil si de cotizare la stat a fost de 0,72, iar in restul lunilor a fost de 0,55), daca facem un calcul cu siguranta am cotizat la stat mai mult de 12 luni . Problema sa fie ca nu am cele 24 de luni de activitate?
Multumesc
Nu sunt din Bucuresti, iar angajatorul este scoala din localitatea mea de domiciliu.
Norma intreaga in invatamant esteconsiderata atunci cand ai 18 ore pe saptamana, la mine nu a fost cazul de catreda intreaga si am avut ore mai putine, in primul an 0,72 din norma intreaga(18 ore), iar in anul doi 0,55.
Am inteles ca problema ar fi ca nu am 24 de luni lucrate consecutiv, ele fiind doar 22 chiar daca conform normei s-ar insuma peste 12 luni de cotizare catre stat.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj in cazul incetarii contractului pe perioada determinata mirela.13 mirela.13 Buna ziua, Momentan sunt angajata la o firma care a fost cumparata de firma concurenta. Ni s-au pus pe \"tava\" 2 optiuni: ori acceptam niste salarii ... (vezi toată discuția)
Calcul stagiu cotizare somaj cim-uri partiale multiple luminita_mardar luminita_mardar Buna ziua. Vin cu o intrebare la care inca nu am gasit un raspuns concret pe forum. Ma aflu in urmatoarea situatie: 03.11.2014-27.04.2015 cim cu 4 ore ... (vezi toată discuția)
Despre somaj neagu ctin neagu ctin lucrez la o firma privata de 3ani, dar nu cu norma intreaga, am doar 2 ore /zi. Firma are probleme financiare si am primit preaviz de desfacerea contractului ... (vezi toată discuția)