avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nedepunere situatie locuri vacante la agentia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nedepunere situatie locuri vacante la agentia de somaj

Ieri am angajat un somer.Astazi a fost la somaj sa ceara suspendarea ajutorului de somaj si i s-a spus ca firma nu figureaza la ei,ca nu a depus situatia cu locurile vacante,ca suntem pasibili de amenda,etc.Dna i-a explicat ca suntem la primii angajati,nu am depus inca 112,pana la urma i s-a semnat ce era de semnat.Ce urmeaza acum?E posibil sa avem un control si sa primim amenda de 3000-5000 lei,cf.legii 76?E adevarat ca legea zice ca toate firmele trebuie sa depuna acea situatie,dar nu stiu pe nimeni care s-o fi depus,poate doar cei care au legatura directa cu AJOFM(angajeaza someri,tineri,alte categorii speciale,sa zicem).Se poate cumva sa scapam de sanctiune,putem sa depunem acum situatia,sau...altceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:14, 7 Noiembrie 2013
Depinde. Daca vin in control sunteti pasibili de amenda sau de avertisment. Nu conteaza ca sunt angajatori care nu au depus asa ceva . Legea se aplica pentru toti.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 10.
(1) Angajatorii au obligaţia sã comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncã, în cãror razã îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncã vacante, în termen de 5 zile lucrãtoare de la vacantarea acestora.

(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi au obligaţia de a comunica lunar agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã îşi au sediul date privind numãrul şomerilor mediaţi şi încadraţi în muncã.

(3) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate potrivit alin. (1), in termen de o zi de la data ocuparii acestora, in conditiile legii. (introdus de Legea 250/2013)

Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 10;
...

Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...

Art.116
(1) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art.113 se realizeaza de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control.

(2) Organele de control masuri active ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si ale structurilor sale teritoriale vor constata si vor sanctiona contraventiile prevazute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) si k), precum si contraventia prevazuta la lit. f), in ceea ce priveste nerespectarea art. 50 alin. (3).
...


2. - Asadar este vorba de toti angajatorii nu numai de unii dintre ei.
- Daca nu se respecta aceste prevederi legale atunci este si vina ANOFM si a structurilor sale teritoriale care nu aplica sanctiunile legale.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pt.o firma care abia s-a infiintat,cum calculez cele 5 zile?Merg la somaj,depun situatia,peste 5 zile angajez oameni,iar peste o zi merg sa anunt ca s-au ocupat posturile?Am voie sa angajez pe cine vreau,sau in cele 5 zile imi trimite AJOFM-ul personal pe care trebuie sa-l angajez?
1. O modalitate de calcul este de la data incetarii c.i.m.

2. O alta modalitatea este de la data de cand AGA a decis angajarea de personal.

3. Puteti angaja pe cine doriti, iar daca AJOFM-ul trimite pe cineva atunci in functie de situatie decideti - daca postul l-ati ocupat ii spuneti persoanei respective ca s-a ocupat, daca nu s-a ocupat se poate angaja acea persoana.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc.Prima angajare am facut-o acum 30 de zile,cred ca am sa ma duc la agentia de somaj sa cer depunerea cu avertisment a situatiei,poate ma iarta de amenda...Sau mai bine nu?!?

Alte discuții în legătură

Situatia locurilor de munca flori9 flori9 Buna ziua, cum stim care este situatia locurilor de munca ale firmei noastre la ANOFM (pt. a stii daca coincide cu starea de fapt)? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Instiintare ajofm alinliliana alinliliana Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca exista cumva scris in lege ca trebuie sa instiintam AJOFM-ul cand avem posturi vacante? Multumesc,o zi buna. (vezi toată discuția)
Repartitie somaj Andrei Gica Andrei Gica Mai este necesara repartitie de la somaj in cazul in care persoana care urmeaza sa se angajeze nu este somera? Va rog sa precizati in ce situatie este necesara ... (vezi toată discuția)