avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare la locul de munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare la locul de munca.

Cai legale de atac in instanta?
Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii privind discriminarea la locul de munca.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 6 Noiembrie 2013
Cum ati fost discriminat? Puteti sa dati mai multe detalii?

Ordonanta Guvernului nr.137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Art.1,lit (i) dreptul la munca, la libera alegere a ocupatiei, la conditii de munca echitabile si satisfacatoare, la protectia impotriva somajului, la un salariu egal pentru munca egala, la o remuneratie echitabila si satisfacatoare;
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Legii nr.202/2002:
Art. 30
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentatilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, respectiv sectia/completul pentru conflicte de mucna si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei.

Art. 31
(1) persoana care prezinta elementele de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex, in alte domenii decat cel al muncii, are dreptul sa se adreseze institutiei competente sau sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta, potrivit dreptului comun, si sa solicite despagubiri materiale si/sau morale, precum si/sau inlaturarea consecinelor faptelor discriminatorii de la persoana care le-a savarsit.
(2) Cererile persoanelor care se considera discriminate pe baza criteriului de sex, adresate instantelor judecatoresti competente, sunt scutite de taxa de timbru.
(3) Orice sesizare sau reclamatie a faptelor de discriminare pe criteriul de sex poate fi formulata si dupa incetarea relatiilor in cadrul carora se sustine ca a aparut discriminarea, in termenul si in conditiile prevazute de reglementarile legale in materie.

De asemenea, persoana care se considera discriminata se poate adresa Inspectiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Munca si/sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii,
@freeelis

Multumesc pentru art.publicate de dvs. Imi sunt de ajutor aceste articole pe viitor.
Problema este ca dvs ati mentionat art.legat de discriminarea pe baza de sex. Userul inca nu a specificat in ce fel a fost discriminat !

Discriminari sunt multe,pe baza de: varsta,religie,etnie,nationalitate,etc.
Exista discriminare si atunci cand doi operatori care efectueaza aceeasi operatie si au aceleasi responsabilitati,unul dintre operatori sa primeasca un salariu mai mare decat colegul sau.

Ramane de vazut in ce consta discriminarea. Trebuie sa ne spuna experienta.
Legea mentioneaza mai multe aspecte elgate de discriminare . Prin urmare , chiar daca legiuitorul a facut economie de cuvinte in textul prezentat, consider ca este incident pentru toate situatiile de discriminare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot să chem în judecată un coleg de servici pentru hărțuire morală? tcvs tcvs Bună ziua. Tatonările unui coleg de serviciu par că vor să mă împingă să mă demisionez. Unele acțiuni chiar par a fi de o astfel de natură. Doresc ... (vezi toată discuția)
Discriminare si hartuire Andrioaiei Ciprian Andrioaiei Ciprian In ce conditii as putea sa dau in judecata angajatorul care m-a supus la hărțuire si discriminare ? (vezi toată discuția)
Discriminare sau nu tiberius1977 tiberius1977 Buna ziua Daca o persoana de sex feminin este privilegiată prin aceeași lege și articol de o persoana de sex masculin din aceeași categorie și care se ... (vezi toată discuția)