avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot să chem în judecată un coleg de servici pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot să chem în judecată un coleg de servici pentru hărțuire morală?

Bună ziua. Tatonările unui coleg de serviciu par că vor să mă împingă să mă demisionez. Unele acțiuni chiar par a fi de o astfel de natură. Doresc să știu dacă îl pot acționa în judecată pentru hărțuire morală. Am văzut că angajatorii sunt de obicei chemați în judecată pentru acest motiv, însă conflictul nu poate fi rezolvat de șefi, deoarece respectivul angajat este preferatul lor. În caz afirmativ, îmi puteți menționa exact articolul pe care să îl utilizez în cererea de chemare în judecată, sau dacă mă puteți ajuta cu orice altceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:11, 9 August 2016
Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi
art.30
(1) Angajaţii au dreptul ca, în cazul în care se consideră discriminaţi pe baza criteriului de sex, să formuleze sesizări/reclamaţii către angajator sau împotriva lui, dacă acesta este direct implicat, şi să solicite sprijinul organizaţiei sindicale sau al reprezentanţilor salariaţilor din unitate pentru rezolvarea situaţiei la locul de muncă.

(2) În cazul în care această sesizare/reclamaţie nu a fost rezolvată la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajată care prezintă elemente de fapt ce conduc la prezumţia existenţei unei discriminări directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex în domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atât să sesizeze instituţia competentă, cât şi să introducă cerere către instanţa judecătorească competentă în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa, respectiv la secţia/completul pentru conflicte de muncă şi drepturi de asigurări sociale din cadrul tribunalului sau, după caz, instanţa de contencios administrativ, dar nu mai târziu de 3 ani de la data săvârşirii faptei.

art.31
(1) Persoana care prezintă elemente de fapt ce conduc la prezumţia existenţei unei discriminări directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex, în alte domenii decât cel al muncii, are dreptul să se adreseze instituţiei competente sau să introducă cerere către instanţa judecătorească competentă, potrivit dreptului comun, şi să solicite despăgubiri materiale şi/sau morale, precum şi/sau înlăturarea consecinţelor faptelor discriminatorii de la persoana care le-a săvârşit.
(2) Cererile persoanelor care se consideră discriminate pe baza criteriului de sex, adresate instanţelor judecătoreşti competente, sunt scutite de taxa de timbru.
(3) Orice sesizare sau reclamaţie a faptelor de discriminare pe criteriul de sex poate fi formulată şi după încetarea relaţiilor în cadrul cărora se susţine că a apărut discriminarea, în termenul şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în materie.

Institutia competenta unde puteti depune sesizare este Inspectia Muncii, potrivit art.26 alin.1 lit.c din Legea 202/2002.
Multumesc, dar aici nu poate fi vorba de discriminare pe baza de sex. Amandoi suntem barbati.
Legea mentioneaza discriminare , dar se aplica si in situatia dvs.

Pentru a intelege mai bine textul de lege ,il puteti studia aici :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare la locul de munca. madalina2013 madalina2013 Cai legale de atac in instanta? Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii privind discriminarea la locul de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)
Hartuirea morala la locul de munca ilonaiorga ilonaiorga Ce poate face un angajat,in afara de a se adresa justiției,in cazul in care este hartuit de către \"patron\",care de altfel încalcă foarte multe ... (vezi toată discuția)
Hartuirea morala la locul de munca lili20102010 lili20102010 la ce instanta trebuie sa apelez pentru a reclama hartuirea morala la locul de munca? cea civila sau dreptul muncii?mentionez ca vrea sa reclam persoana care ... (vezi toată discuția)