Salutare!
E cineva amabil sa-mi spuna si mie cum scap de o problema civila?
Acum 2 ani am cumparat un teren de la o persoana fizica cu 25 milioane de lei,dar nu am facut acte prin notar,ci doar un act de mana cu trei martori.
Acum cand sa incheiem actele prin notar,persoana respectiva nu mai recunoaste nimic.A zis ca in cel mai bun caz imi da banii inapoi,fiindca nu mai vrea sa vanda acele teren.
Am vreo sansa sa mai inchei acea vanzare legal,
sau sa ma multumesc cu speranta ca imi va inapoia banii?
E valabila acea vanzare sau nu?
Va multumesc anticipat in speranta unui raspuns.
Apelez cu disperare la dumneavostra,fiindca nu am posibilitati financiare, fiind angajat cu salariu minim pe economie.
Astept cu nerabdare raspunsul unui binevoitor.
Obligatia vanzatorului de a incheia actul autentic este o obligatie de a face. Astfel, in temeiul art. 1073-1075 c.civ., va puteti adresa judecatoriei competente teritorial cu o actiune in executarea obligatiei de a face prin care sa solicitati ca prin hotararea ce se va pronunta sa il oblige pe vanzator sa incheie actul. El nu se poate apara ca nu mai vrea sa vanda, fiindca a predat folosinta terenului si a primit banii, astfel ca obligatia Dvs. este executata.
Va doresc succes!
Dar daca unul dintre martori nu mai vrea sa depuna marturie si nu mai am decat 2 martori?(fiindca unul dintre ei nu mai vrea sa recunoasca ca a fost prezent la semnarea actului sub semnatura privata si raman cu 2 martori)
Si cum, nu se mai tine cont de legea prin care sunt obligat sa inchei in forma autentica actul si am sanse? Nu prea cred...:( Mai ales ca terenul a fost vandut prin acte notariale si deja s-a construit pe el.
Eu va multumesc pentru ajutor, dar tot nu m-am lamurit daca mai pot castiga acel teren sau macar banii. Mai ales la cat de corupti sunt unii...#-o
Si inca ceva. Cineva mi-a spus ca pot sa il amenint pe vanzator de inselaciune, poate asa imi da banii. E adevarat? Sau intru la calomnie? Va multumesc inca o data.
Din cele relatate reiese faptul ca v-ati aflat, prin actul sub semnatura privata pe ca l-ati incheiat, sub conditia unui antecontract rezultat din promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare pe care a-ti consimtit-o cu titularul terenului. In aceasta situatie aveati, dupa cum vi s-a mai spus, posibilitatea de a cere in instanta, datorita neexecutarii de buna-voie de catre promitentul-vanzator a obligatiei de incheiere a contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, respectarea obligatiei de a face din partea acestuia sau eventual pronunţarea unei hotărâri care să ţină locul unui contract autentic. In situatia ca promitentul-vanzator a instrainat ulterior terenul printr-un act incheiat in forma prevazuta de lege (autentica), nu va mai da dreptul de a cere predarea lucrului; nefiind proprietar nu veti mai putea cere decat daune-interese pt. neexecutarea obligatiei. Totusi, tinandu-se cont de faptul ca aceasta vanzare s-a incheiat în frauda intereselor dv, ati putea incerca sa cereti in instanta constatarea nulitaţii acesteia pentru cauza ilicita, insa numai daca nu s-a indeplinit termenul de prescriptie. Ati mai avea si posibilitatea chemarii in judecata pt. savarsirea infractiunii de inselaciune, prevazuta de alin.3 / art.215 c.pen., asa ca va urez succes.
M-a sunat partea adversa si mi-a spus ca imi da 25 de milioane, si atat, si mi-a zis ca "oricum nu am ce sa comentez ", ca ma obliga sa iau banii prin instanta si daca refuz si vreau terenul si nu accept banii, ii pierd si pe astia si daca el imi propune in instanta sa imi dea banii, nu mai intra sub incidenta legii penale pentru infractiunea de inselaciune, pentru care,zice dansul, nu prea am sanse sa-l acuz. Ca daca il acuz si nu e asa, ma acuza apoi de calomnie si citez "Faci puscarie, bai, amaratule, ca eu cunosc tot Tribunalul!".
Mai mentionez ca pretul terenului pe care trebuia sa mi-l vanda a crescut intre timp de 10 ori (!!), el luand 250 milioane pe acel teren.
E adevarat ca daca imi propune sa-mi dea banii, iese de sub incidenta acuzatiei de inselaciune?
Aceasta e ultima mea intrebare. Va multumesc tuturor pentru ajutor si astept sfatul vostru, pe care il voi aplica.